Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
1. 10. 2018,
8.47

Osveženo pred

5 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,87

Natisni članek

potres Indonezija Sulavezi noad

Ponedeljek, 1. 10. 2018, 8.47

5 let, 6 mesecev

Po hudi katastrofi našli že več kot 1200 trupel #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,87

Indonezija je danes zaprosila za nujno mednarodno pomoč po potresu in cunamiju, ki sta v petek prizadela otok Sulavezi. Reševalcem namreč za reševanje morebitnih preživelih primanjkuje opreme. Medtem ko je uradno število žrtev petkovega potresa z magnitudo 7,5 po novem 844, lokalna humanitarna organizacija poroča, da so našli že 1203 trupla.

Tudi oblasti opozarjajo, da se bo število žrtev po vsej verjetnosti povečalo, indonezijski podpredsednik Jusuf Kalla pa je dejal, da bi bilo žrtev lahko celo več tisoč.

Tiskovni predstavnik nacionalne agencije za naravne nesreče Sutopo Nugroho je danes sporočil, da je po najnovejših podatkih v potresu in cunamiju umrlo 844 ljudi. "Gre za žrtve, ki smo jih že identificirali," je dodal. Pojasnil je še, da je najmanj 90 ljudi pogrešanih, 48.000 pa jih je moralo zapustiti domove.

Novice Sulavezi po potresu dosegel cunami #video

Predstavnik humanitarne organizacije Aksi Cepat Tanggap je sporočil, da so do zdaj našli 1203 trupla. Po besedah Insana Nurrohmana so podatke zbrali njihovi prostovoljci v mestu Palu, ki ga je cunami najbolj razdejal, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Sutopo Nugroho je v odzivu na navedbe o 1203 žrtvah dejal, da gre za neuradne podatke, ki temeljijo na ocenah.

Sulavezi, cunami, potres | Foto: Reuters Foto: Reuters

Indonezijski predsednik Joko Widodo je medtem odobril sprejem nujne mednarodne pomoči za odpravljanje posledic katastrofe. Evropska unija je sporočila, da je sprostila 1,5 milijona evrov prve nujne pomoči, ZDA pa so sporočile, da so pripravljene pomagati pri opravljanju posledic.

Operativni vodja indonezijske civilne zaščite Nugroho Budi Wiryanto je dejal, da imajo zaradi pomanjkanja težkih strojev in goriva težave pri iskanju žrtev. "Včeraj so bile komunikacije še vedno pretrgane. Upam, da bo danes bolje in da bomo lahko bolj uspešni," je dejal.

Sulavezi, cunami, potres
Novice Po potresu in cunamiju na Sulaveziju najmanj 380 mrtvih

Reševalci si medtem še naprej prizadevajo, da bi pod ruševinami trgovin, hotelov in hiš našli morebitne preživele, a je upanja tri dni po potresu vse manj.

Poveljnik oboroženih sil Hadi Tjahjanto je sporočil, da bodo žrtve pokopali v 1000 kvadratnih metrov veliko množično grobišče. Prostovoljci so dobili navodilo, da pripravijo jamo za 1300 trupel.

Sulavezi, cunami, potres
Novice Potres in cunami v Indoneziji zahtevala več kot 800 življenj

Indonezijske oblasti poročajo tudi o množičnih pobegih iz zaporov na Sulaveziju. Iz treh zaporov v Paluju in Donggali je po potresu pobegnilo do 1200 zapornikov.

Indonezija leži na t. i. tihomorskem ognjenem obroču, stičišču tektonskih plošč, kjer so potresi in izbruhi vulkanov pogosti. Poleti je indonezijski otok Lombok prizadela vrsta močnih potresov, pri čemer je umrlo več kot 550 ljudi.

Ne spreglejte