Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
3. 4. 2022,
5.39

Osveženo pred

2 leti

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

104

Natisni članek

žrtve civilisti vojaki vojna pokol Ukrajina

Nedelja, 3. 4. 2022, 5.39

2 leti

Po grozljivem pokolu Ukrajina osvobodila pomembno mesto #vŽivo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

104

Devetintrideseti dan vojne v Ukrajini iz mesta Buča poročajo o grozljivih pokolih. Ukrajinske sile so mesto osvobodile, a prizori so grozljivi. Hiše so zravnane ali izropane do zadnje žlice, trupla civilistov ležijo po ulicah. Ukrajinske sile so sicer osvobodile celotno kijevsko regijo, a Zelenski opozarja, da je cilj ruske vojske zdaj zavzeti vzhodne in južne regije Ukrajine. Medtem je ukrajinska vlada izvedela, da ruske sile v ujetništvu zadržujejo 11 ukrajinskih županov, eno od županj pa naj bi celo ubili. V novih ruskih napadih v Mariupolu je bil med drugim ubit priznani litovski režiser Mantas Kvedaravicius. Zunanje ministrstvo v Vilniusu je novico pospremilo z izjavo, da je "šokirano" ter da je režiser v Mariupolu dokumentiral ruska vojna grozodejstva.

 

Dnevni pregled dogodkov

18.00
Šef Nata: Smrt civilistov v Buči je brutalnost, ki je v Evropi nismo videli že desetletja
17.55 Rusija zavrača pokol civilistov v Buči
17.01 Po Odesi napaden še Mikolajiv
16.55 Nov poskus evakuacije iz Mariupola
12.42 Kremelj: Pogajanja s sovražnikom niso bila lahka 
12.34 Ruske sile v ujetništvu zadržujejo 11 ukrajinskih županov
12.02 V napadu ubit litovski režiser 
11.58 Dva mrtva v napadu na vozilo humanitarne pomoči 
10.50 Župan Kijeva: "To je genocid"
10.35 Rdeči križ na poti v Mariupol
9.43 Šest poskusov ruskega napada na vzhdou Ukrajine
8.04 Celotna regija Kijev spet v rokah Ukrajine, a Rusija želi zavzeti vzhod in jug
6.43 V Odesi odjeknile močne eksplozije
5.50 Uničena je največja naftna rafinerija v državi 
5.35
Grozljivi pokoli v mestu Buča

18.00 Šef Nata: Smrt civilistov v Buči je brutalnost, ki je v Evropi nismo videli že desetletja

Generalni sekretar Nata Jens Stoltenberg je smrt civilistov v mestu Buča označil za nesprejemljivo.

V pogovoru za CNN je dejal, da gre za "brutalnost proti civilistom, ki jih v Evropi nismo videli že desetletja" in da "da se mora ta vojna končati".

17.55 Rusija zavrača pokol civilistov v Buči

Rusko obrambno ministrstvo je zavrnilo trditve Ukrajine, da so ruske sile v mestu Buča ubile na stotine civilistov.

Številne fotografije in videoposnetke, ki jih je objavila Ukrajina, so označili za provokacijo, saj naj bi vse njene enote zapustile mesto v sredo.

17.01 Po Odesi napaden še Mikolajiv

Danes poleg novih ruskih napadov v Mariupolu z juga Ukrajine odmevajo predvsem napadi na naftno rafinerijo in skladišča goriva na obrobju milijonske Odese ob Črnem morju. Poleg tega so ruske sile raketirale tudi pristaniško mesto Mikolajiv.

Cilj ruskih sil je z zavzetjem omenjenih treh mest odrezati Ukrajino od Črnega morja in vzpostaviti kopenski koridor s polotokom Krim, ki si ga je Rusija priključila leta 2014.

Medtem je na območje popoldne prispel sam grški zunanji minister Nikos Dendias, in sicer na čelu misije humanitarne pomoči za Odeso. Pomoč je minister izročil mestnim oblastem Odese. Kot je pojasnil, je cilj njegove misije tudi vzpostaviti stalen mehanizem distribucije pomoči iz Grčije in znova odpreti grški konzulat v tem mestu.

Dandias je najprej želel pomoč pripeljati v Mariupol, kjer živi na tisoče etničnih Grkov, a se je zaradi zelo intenzivnih spopadov tam pozneje odločil za pot v Odeso.

Ukrajinska stran naj bi danes znova napadla mesto Belgorod severno od Harkova na ruski strani meje, poročajo tuje tiskovne agencije.

Na drugem koncu Ukrajine, v pomembnem industrijskem mestu Kremenčuk v osrednjem delu države, pa je bila medtem že v petek v ruskem napadu po poročanju britanskega BBC povsem uničena največja ukrajinska naftna rafinerija.

16.55 Nov poskus evakuacije iz Mariupola

Ukrajina skuša danes skupaj z Rdečim križem znova evakuirati civiliste iz obleganega Mariupola. Tja danes s pomočjo prihaja vodja grške diplomacije, medtem ko naj bi bil v mestu ubit znan litovski režiser.

Kot je na družbenem omrežju Telegram danes sporočila podpredsednica ukrajinske vlade Irina Vereščuk, se skuša Mariupolu približati več avtobusov, ki jih spremljajo predstavniki Mednarodnega odbora Rdečega križa (ICRC). Da se operacija reševanja civilistov danes nadaljuje, so potrdili tudi iz ICRC.

V mestu naj bi bilo v katastrofalnih razmerah še vedno ujetih okoli 100.000 ljudi, do katerih so se Ukrajinci in ICRC v minulih dneh že nekajkrat skušali prebiti, a neuspešno.

V soboto po navedbah Moskve konvoj ni prispel niti do mesta Berdjansk, kjer naj bi imel postanek na poti v Mariupol. Ruska stran Ukrajincem in Rdečemu križu očita zelo slabo organizacijo konvojev.

Rusko obrambno ministrstvo pa je davi sporočilo, da si bo prizadevalo za evakuacijo tujcev iz Mariupola, za kar je ruskega predsednika Vladimirja Putina zaprosil turški voditelj Recep Tayyip Erdogan. Kot so zatrdili v Moskvi, so pripravljeni na vse načine pomagati pri evakuaciji tujih državljanov, ki da jih v mestu še naprej "kot talce zadržujejo ukrajinski nacionalistični bataljoni".

12.42 Kremelj: Pogajanja s sovražnikom niso bila lahka 

Ruska pogajanja s "sovražnikom" Ukrajino niso bila lahka, najpomembneje pa je, da se bodo nadaljevala, je po poročanju ruske tiskovne agencije RIA dejal tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov.

"Ukrajina je zelo težka država, zelo težka za nas. V trenutnem stanju je sovražna do nas," je za belorusko televizijo povedal Peskov, poroča RIA.

Peskov je dejal, da je Moskva invazijo začela zato, da bi "rešila" dve vzhodni regiji, ki so ju leta 2014 zavzeli proruski separatisti, in dodal, da verjame, da se bo ruski jezik vrnil na zasluženo mesto v Ukrajini.

Rusija in Ukrajina sta opravili več krogov pogovorov v živo v Turčiji in prek videopovezave.

"Najpomembnejše je, da se pogajanja nadaljujejo, bodisi v Istanbulu bodisi drugje," je dejal Peskov in dodal, da pogajanja "niso lahka". Rusija bi rada nadaljevala pogajanja v sosednji Belorusiji, vendar Kijev tej ideji nasprotuje, je dejal Peskov.

Ruski predsednik Vladimir Putin je dejal, da je ruska "posebna operacija" v Ukrajini potrebna "za zaščito ljudi", ki so bili žrtve nasilja in genocida, pri čemer se je skliceval na rusko govoreče ljudi.

Ukrajina zavrača obtožbe o genocidu kot izmišljotine.

12.34 Ruske sile v ujetništvu zadržujejo 11 ukrajinskih županov, eno županjo so ubili 

Ruske sile v ujetništvu zadržujejo 11 županov ukrajinskih krajev v ujetništvu, je danes povedala podpredsednica ukrajinske vlade Irina Vereščuk.

V sporočilu, objavljenem na družbenih omrežjih, je Vereshchuk dejal, da je 11 lokalnih županov iz Kijeva, Hersona, Mikolajeva in Donecke regije "v ruskem ujetništvu".

Med drugim je povedala, da je ukrajinska vlada v soboto izvedela, da so ruske sile v ujetništvu ubile Olgo Suhenko, županjo Motižina, vasi v regiji Kijev, poroča CNN.

12.02 V napadu ubit litovski režiser 

Litovski režiser Mantas Kvedaravicius je bil včeraj ubit v Mariupolu, mestu, katerega usodo je dokumentiral dolga leta, je sporočilo ukrajinsko obrambno ministrstvo.

Kvedaravicius je bil avtor znanega dokumentarca Mariupolis iz leta 2016. Zunanje ministrstvo v Vilniusu je novico pospremilo z izjavo, da je "šokirano" ter da je režiser v Mariupolu dokumentiral ruska vojna grozodejstva.

11.58 Dva mrtva v napadu na vozilo humanitarne pomoči 

Vozilo humanitarne pomoči je bilo obstreljeno med prevozom prostovoljcev in zalog v Černigov, pri čemer sta umrli dve osebi.

Andrij Klepikov, izvršni direktor Zveze za javno zdravje, je dejal, da je njihova naloga dostave zdravil HIV-pozitivnim bolnikom postala "prenevarna". 

Klepikov je dejal, da sumi, da je bil napad nameren, saj vozilo očitno ni bilo v vojaški koloni.

10.50 Župan Kijeva: "To je genocid"

Kijevski župan Vitalij Kličko je ruskega predsednika Vladimirja Putina in njegove vojake obtožil genocida.

"Kar se je zgodilo v Buči, je mogoče opisati le kot genocid. Gre za brutalen vojni zločin, za katerega je odgovoren Putin," je dejal Kličko in zahteval embargo na nafto in plin iz Rusije. 

Vitalij Kličko, župan Kijeva, je grozodejstva v Buči označil za genocid.  | Foto: Reuters Vitalij Kličko, župan Kijeva, je grozodejstva v Buči označil za genocid. Foto: Reuters 10.35 Rdeči križ na poti v Mariupol

Misija Mednarodnega komiteja Rdečega križa se premika proti obleganemu južnemu mestu Mariupol. Tiskovni predstavnik organizacije je dejal, da je ekipa na poti, a razmere na terenu so nestabilne in se lahko hitro spreminjajo.

Iz Mariupola so včeraj evakuirali okoli 700 ljudi, potem ko je Rdeči križ znova poskušal priti do civilistov.

9.43 Šest poskusov ruskega napada na vzhodu Ukrajine

"Na ozemlju Doneške in Luganske oblasti so branilci Ukrajine odbili šest sovražnikovih napadov, uničili štiri tanke, šest enot oklepnih vozil in sedem enot vozil," so zapisali vojaški uradniki.

8.04 Celotna regija Kijev spet v rokah Ukrajine, a Rusija želi zavzeti vzhod in jug

"Celotna regija Kijev je osvobojena izpod ruskih zavojevalcev," je v soboto zvečer zatrdila Maljarjeva. Britanski BBC ob tem poudarja, da so veliki uspehi ukrajinskih sil na širšem območju prestolnice v zadnjih dneh in tednih neizpodbitni ter da se ruske sile s tega območja očitno umikajo, a da trditev o osvoboditvi regije v celoti za zdaj ni mogoče neodvisno potrditi.

Med ključnimi osvobojenimi kraji so Irpin severozahodno od prestolnice, kjer naj bi bilo od ruskega zavzetja konec februarja ubitih najmanj 200 civilistov, strateško ključno letališče Hostomel, prav tako blizu Kijeva, za katerega so potekali siloviti spopadi – med drugim je bilo tam uničeno največje letalo na svetu An-225, znano kot "Mrija" ali Sanje –, in pa kraj Buča.

Dostop do slednjega je bil skoraj mesec dni povsem onemogočen, ukrajinske enote so tja prodrle šele v zadnjem dnevu, dveh. Po navedbah župana Buče naj bi tam v množičnem grobišču pokopali skoraj 300 ljudi, saj so bile ulice prekrite s trupli. Francoska tiskovna agencija AFP je v soboto poročala o najmanj 20 odkritih truplih na eni sami ulici. Novinar BBC iz mesta poroča o grozljivih prizorih.

Predsednik Zelenski je medtem v novem videonagovoru ponoči posvaril, da želi Rusija zdaj zavzeti ne le Donbas na vzhodu Ukrajine, ampak tudi jug države. "In kaj je naš cilj? Zaščititi sebe, svojo svobodo, svojo deželo in svoje ljudi," je dodal.

Ukrajinske sile je obenem posebej pohvalil za njihovo obrambo obleganega Mariupolja, ki ga je rusko bombardiranje v preteklih tednih v veliki meri zravnalo s tlemi. Kot je ocenil, je silovit ukrajinski odpor v tem in drugih strateško pomembnih ukrajinskih mestih vodstvu v Kijevu dal "dragocen čas" in pomagal oslabiti ruske vojaške zmogljivosti.

Britansko obrambno ministrstvo je sicer zjutraj po poročanju BBC sporočilo, da je Rusija v preteklem tednu občutno okrepila zračne napade na jugovzhodu države, a dodalo, da se Ukrajina tudi v zraku Rusom močno upira in jim s tem otežuje, da bi zavzeli območje na kopnem.

Kljub informacijam s terena pa je glavni ukrajinski pogajalec David Arahamija v soboto ocenil, da so zadnji, petkovi pogovori z rusko delegacijo prinesli občuten napredek, spričo katerega bi se lahko po njegovem zdaj že osebno sestala Zelenski in ruski predsednik Vladimir Putin.

Med drugim je razkril, da je Rusija pristala na zahteve Ukrajine glede vseh vprašanj z izjemo polotoka Krim, ki si ga je Rusija priključila leta 2014.

Ruska stran tega za zdaj ni komentirala, je pa njen glavni pogajalec Vladimir Medinski po petkovih pogajanjih prek videopovezave poudaril, da se njihova stališča glede Krima in Donbasa niso spremenila. Rusija zahteva, da Ukrajina prizna Krim kot ruski in da prizna neodvisnost Donbasa.

6.43 V Odesi odjeknile močne eksplozije

V zadnjih nekaj urah je v pristaniškem mestu Odesa odjeknila serija eksplozij. Po zadnjih informacijah, žrtev k sreči ni bilo. 

Dopisnica Washington Posta Isabelle Khurshudyan, ki je v Odesi, je na Twitterju zapisala: "Glasne eksplozije so zdaj v središču Odese. Okna moje hotelske sobe so se kar tresla. Ni jasno, kaj je bilo." Serhiy Bratchuk, tiskovni predstavnik regionalne vojaške uprave Odesa, je prebivalce mesta pozval, naj ostanejo v zavetiščih.

Britanski premier Boris Johnson je sicer včeraj povedal, da želi oborožiti Ukrajino s protiladijskimi raketami, da bi preprečil rusko bombardiranje in napredovanje na Odeso, poroča Kyiv Independent.

5.50 Uničena je največja naftna rafinerija v državi 

Med ruskimi napadi je bila uničena naftna rafinerija v Kremenčuku, največja v Ukrajini, poročajo ukrajinski mediji. Rusi so v zadnjem času ciljali na rafinerije nafte, da bi uničili ukrajinske zaloge goriva. 

Devetintrideseti dan vojne v Ukrajini

Fotogalerija
1 / 4

 

5.35 Grozljivi pokoli v mestu Buča 

Ukrajinskim silam je po silovitih spopadih uspelo osvoboditi mesto Buča.

Svetovalec ukrajinskega zunanjega ministra Anton Geraščenko je na Twitterju objavil posnetek uničenega mesta in ob tem zapisal: "Buča je bila pred enim mesecem lepo, moderno predmestje Kijeva, danes pa je tukaj vse bombardirano in požgano, hiše so izropane do zadnje žlice ali pa zravnane s tlemi. Mlade družine so pobite, moški pogrešani, ženske posiljene," je zapisal. 

Anatolij Fedoruk, župan Buče, je povedal, da je v množičnem grobišču pokopanih 280 ljudi, nekateri med njimi so bili stari šele 14 let. "Vsi ti ljudje so bili ubiti, ustreljeni v zadnji del glave," je dejal Fedoruk.

Ukrajinska vojska je sporočila, da so "ruski barbari" poskušali zažgati trupla civilistov. "Na avtocesti 20 kilometrov zunaj Kijeva je mogoče videti mrtve civiliste. Pod odejo je štiri, pet golih žensk, ki so jih ruski barbari poskušali zažgati ob cesti."

Posnetki, objavljeni na družbenih omrežjih, prikazujejo več trupel na mestnih ulicah. AFP poroča, da so trupla najmanj 20 moških v civilu našli v eni ulici. Vsi moški so bili v zimskih plaščih, športnih copatih ali škornjih, poleg nekaterih pa so ležala kolesa. 

"Nova Srebrenica. Ukrajinsko mesto Buča je bilo nekaj tednov v rokah ruskih živali. Lokalne civiliste so samovoljno usmrtili, nekatere z zvezanimi rokami za hrbtom, njihova telesa pa so bila raztresena po ulicah mesta," je objavilo ukrajinsko obrambno ministrstvo. 

Krivdo za ta zločin ob ruski vojski, ki se je umaknila iz regije, na spletnih omrežjih pripisujejo tudi ukrajinski vojski. Propagandna vojna je skoraj tako močna kot prava.

Na to opozarja tudi novinar Molson Hart, ki je na svojem Twitterju objavil dve fotografiji in sicer eno, ki so jo objavili Rusi in drugo, ki so jo objavili Ukrajinci. 

 

Peter Jančič
Mnenja KUL z Golobom kot Rusi pred Kijevom
Predsednik turškega parlamenta Mustafa Shantop.
Novice Predsednik turškega parlamenta za Siol.net: To se bo zgodilo na Zahodnem Balkanu
Novice Kaj se je zgodilo z ruskimi vojaki na letališču Antonov? Z njimi se je pogovarjal CNN-ov novinar.
Maks Levin
Novice Fotoreporterja našli mrtvega v bližini Kijeva #vŽivo
 

Ne spreglejte