Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
30. 3. 2022,
10.58

Osveženo pred

2 leti

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,25

Natisni članek

Zagreb vlada Hrvaška Andrej Plenković

Sreda, 30. 3. 2022, 10.58

2 leti

Plenković napovedal rekonstrukcijo vlade

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,25
Andrej Plenković | Premier Andrej Plenković o podrobnostih rekonstrukcije vlade ni hotel govoriti, tako da niso znani ne imena ministrov, ki naj bi jih zamenjal, ne njihovo število in ne točen datum. | Foto Guliverimage

Premier Andrej Plenković o podrobnostih rekonstrukcije vlade ni hotel govoriti, tako da niso znani ne imena ministrov, ki naj bi jih zamenjal, ne njihovo število in ne točen datum.

Foto: Guliverimage

Hrvaški premier Andrej Plenković je v torek napovedal rekonstrukcijo vlade, ni pa razkril, koliko ministrov in katere bo zamenjal. Širšo rekonstrukcijo vlade sicer načrtuje za prihodnji mesec, najverjetneje okoli velikonočnih praznikov, zanjo pa ima polno podporo HDZ in vladajoče koalicije.

Premier Andrej Plenković je zeleno luč za rekonstrukcijo vlade prejel v torek na skupni seji članov predsedstva, nacionalnega sveta in poslanskega kluba HDZ v Karlovcu.

"Menim, da je v okoliščinah, v katerih je Hrvaška, dobro narediti nekaj sprememb, nekaj osvežitev, okrepiti vlado in reševati težave z novo vnemo in energijo," je po sestanku organov stranke povedal Plenković.

Imena in število zamenjanih ministrov niso znani

O podrobnostih rekonstrukcije vlade ni hotel govoriti, tako da niso znana ne imena ministrov, ki naj bi jih zamenjal, ne njihovo število, prav tako ne točen datum. Plenković je dejal le, da se bo to zgodilo, "ko se bodo odločili, da se bo zgodilo".

Več o okvirnem datumu rekonstrukcije vlade je razkril podpredsednik HDZ in župan osiješko-baranjske županije Ivan Anušić. Povedal je, da je ta načrtovana za naslednji mesec, najverjetneje okoli velikonočnih praznikov. Po njegovih besedah se bodo zgodile resne spremembe v vladi, takoj ko se zedinijo o vseh imenih.

Janez Janša Andrej Plenković
Novice Janša in Plenković v Zagrebu: plin s Krka tudi v Slovenijo?

Hrvaški mediji pri tem omenjajo ministrico za regionalni razvoj in sklade EU Natašo Tramišak in ministra za gospodarstvo Tomislava Ćorića. Čorić naj bi izjavil, da si ne želi biti več v vladi, Tramišakova pa je Plenkovićevo nejevoljo vzbudila pred časom, ko je šele iz medijev izvedel, da so ji grozili.

Plenković je sicer zatrdil, da nima težav z nobenim od njiju. Za Čorića je v torek po seji povedal, da je bil od eden "najaktivnejših in najagilnejših udeležencev sestanka parlamentarne večine". Za Tramiščakovo pa je dejal, da so odnosi z njo zelo dobri, čeprav bi za grožnje moral izvedeti takoj.

"Mi smo demokratična stranka, ki dopušča vse normalne oblike komunikacije. To je položaj, za katerega bi mi bilo ljubše, da bi zanj izvedel, takoj ko se je pojavil, ne pa, da sem izvedel nekaj mesecev pozneje, iz medijev," je dejal. Dodal je, da bo grožnje preiskala policija in da jih tako kot ministrica tudi sam dobiva neprestano.

Plenković ima polno podporo vladajoče koalicije

Podpredsednik vlade, notranji minister in visoki član HDZ Davor Božinović je po sestanku vodstva stranke za medije izjavil, da ima Plenković polno podporo vladajoče koalicije in strankarskih teles HDZ za rekonstrukcijo vlade. Ta je za Plenkovića, ki je hkrati predsednik HDZ, še posebej pomembna zaradi okoliščin, v katerih se je zaradi vojne v Ukrajini znašla Hrvaška.

"Evropa se spopada z največjimi izzivi po drugi svetovni vojni, imamo vojno, ki je le nekaj ur vožnje oddaljena od Zagreba, begunski val, ki še ni dosegel vrhunca. Na Hrvaškem smo presegli število 11 tisoč ukrajinskih beguncev, na Poljskem pa jih je 2,5 milijona. To so dogodki, kakršnih še ni bilo," je pojasnil Božinović.

Ne spreglejte