SiolNET. Novice Svet
1

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Planet TV: Kljub drevescu za vojake v Afganistanu malo božičnega vzdušja (VIDEO)

1

termometer

Medtem ko večina Slovencev preživlja božični večer v krogu družine, pa obstajajo poklici, ki zahtevajo prisotnost tudi na ta večer.

Med njimi so od svojih najdražjih najbolj oddaljeni slovenski vojaki v mirovnih misijah po svetu. Slovenske vojake v Afganistanu je obiskal Tomica Šuljić.

V Afganistanu je letošnji december sončen, temperature se dvignejo do 20 stopinj, sneg pa je zgolj visoko v gorah. Naši vojaki v Kabulu, Heratu in Farahu bodo tudi ta božič zdoma. Farah je kraj, kjer najdemo glavnino slovenskih sil v Afganistanu. Preverili smo, kako bodo preživeli božič.

Več kot 50 naših vojakov je v vojaški bazi v Farahu, tega od Kabula loči 837 kilometrov afganistanskih cest. Pretekli konec tedna jih je z obiskom razveselil obrambni minister Aleš Hojs, sicer pa se vpliv praznikov kljub okrašenim prazničnim drevescem ne čuti preveč.

K usodi vojaka pač spada tudi odsotnost od doma ob praznikih, a v teh dneh so vsaj v mislih še pogosteje kot sicer s svojimi najdražjimi.

Zaradi težkih potovalnih pogojev pa bodo nekateri slovenski vojaki na božični večer obtičali zunaj svojih vojašnic in baz. Nekatere je minister sicer razveselil s tem, da jih je odpeljal domov. Sporočilo tistih, ki so ostali v Afganistanu, pa je preprosto in prisrčno: "Lepo praznujte, mi bomo pa tukaj."

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin