SiolNET. Novice Svet
4

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Planet TV: Haaško sodišče oprostilo Perišića, Bošnjaki razočarani

4

termometer

Ne verjamemo več v pravico, so razočarani v Bosni in Hercegovini, ker je sodišče v Haagu oprostilo nekdanjega poveljnika jugoslovanske vojske Momčila Perišiča.

Ta od včeraj ni več kriv vojnih zločinov in zločinov proti človečnosti med vojno v Bosni in na Hrvaškem. V Srbiji, kamor se je general, ki je v haaški ječi preživel zadnjih osem let, vrnil dopoldne, pa se veselijo dobre novice.

Ni mogoče brez dvoma reči, da je Perišič, čeprav je bil srbski general, podpiral zločine v Srebrenici, tako pravi sodišče v Haagu. In to dve leti po tem, ko so se Perišičevi odvetniki pritožili na sodbo, v kateri je sodišče generala obsodilo na 27 let zapora. "To je odličen primer, kako zdrav razum ustvari dobro sodbo," je prepričan njegov odvetnik Gregor Guy-Smith.

Prav nasprotno, sklonjenih obrazov in razočarani so se na odločitev Haaga odzvali svojci žrtev iz Srebrenice. Perišića v Srebrenici povezujejo s Slobodanom Miloševičem, navsezadnje je bil njegov poveljnik. "Bil je poveljnik vojske. Poslal je vojsko nad Srebrenico. To je sramota!" se je na sodbo odzvala ena izmed sorodnic žrtev.

Da uradna Srbija z zločini v Srebrenici nima nič in da temu zdaj Haag končno pritrjuje, pravijo v Beogradu. "Drugostopenjsko sodišče v Haagu je pravilno ocenilo stanje in sprejelo pravo odločitev," meni Bruno Vekarić, srbski tožilec za vojne zločine.

V zadnjih mesecih je sodišče oprostilo najprej hrvaškega generala Gotovino, nato kosovskega premierja Haradinaja in zdaj še Srba Perišića.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin