Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
29. 10. 2019,
7.26

Osveženo pred

4 leta, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,22

1

Natisni članek

odstavitev ameriškega predsednika impeachment Nancy Pelosi Donald Trump

Torek, 29. 10. 2019, 7.26

4 leta, 5 mesecev

Pelosijeva napovedala prvo glasovanje o ustavni obtožbi zoper Trumpa

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,22

1

Zborovanje Donalda Trumpa | V predstavniškem domu ameriškega kongresa bodo v četrtek glasovali o resoluciji za potrditev preiskave pred ustavno obtožbo za odstavitev ameriškega predsednika Donalda Trumpa. | Foto Reuters

V predstavniškem domu ameriškega kongresa bodo v četrtek glasovali o resoluciji za potrditev preiskave pred ustavno obtožbo za odstavitev ameriškega predsednika Donalda Trumpa.

Foto: Reuters

Predsednica predstavniškega doma ameriškega kongresa Nancy Pelosi je v ponedeljek sporočila, da bodo v četrtek v predstavniškem domu glasovali o resoluciji za potrditev preiskave pred ustavno obtožbo za odstavitev ameriškega predsednika Donalda Trumpa. Resolucija bo potrdila pravila za javna zaslišanja in pojasnila Trumpove pravice.

Predstavniški dom kongresa že od septembra vodi preiskavo pred ustavno obtožbo, Bela hiša pa ne sodeluje in trdi, da proces ni legitimen, ker glasovanja ni bilo. Ustava, ki predstavniškemu domu daje pooblastila za postopek ustavne obtožbe, potrebe po glasovanju sicer nikjer ne opredeljuje. Ameriški predsednik Donald Trump in republikanci se pritožujejo tudi zato, ker zaslišanja med preiskavo niso javna.

Novice Neprijetni trenutki za Melanio in Donalda #video

Glasovanje bo, ko bodo sestavili obtožnico proti Trumpu

Demokrati vodijo tajna zaslišanja, ker nočejo, da se sprevržejo v javni cirkus ali da bi priče usklajevale in prilagajale svoje izjave glede na druge zaslišane. Poleg tega delajo v skladu s pravili, ki jih je pred leti potrdila republikanska večina predstavniškega doma, ko so preiskovali nekdanjo državno sekretarko Hillary Clinton.

Predsednica predstavniškega doma Nancy Pelosi je v odzivu na kritike republikancev dejala, da bo do glasovanja prišlo, ko bo sestavljena obtožnica proti Trumpu. | Foto: Reuters Predsednica predstavniškega doma Nancy Pelosi je v odzivu na kritike republikancev dejala, da bo do glasovanja prišlo, ko bo sestavljena obtožnica proti Trumpu. Foto: Reuters

Resolucija o preiskavi ustavne obtožbe bo med drugim tudi objavila pravila za nadaljevanje postopka javnih zaslišanj in datume objave prepisov dosedanjih tajnih zaslišanj. To ni povezano z republikanci, je dejala predsednica predstavniškega doma Nancy Pelosi in spet zavrnila argument, da preiskave brez glasovanja ne bi smelo biti. Glasovanje bo v vsakem primeru takrat, ko bodo odbori, ki vodijo preiskavo, sestavili obtožnico proti Trumpu, o kateri bo potem sodil senat z republikansko večino.

Novice Trump potrdil smrt vodje IS Al Bagdadija #video

Trumpa najbolj obremenil vršilec dolžnosti veleposlanika v Ukrajini

V ponedeljek je poziv na zaslišanje zavrnil Charles Kupperman, ki je bil namestnik nekdanjega Trumpovega svetovalca za nacionalno varnost Johna Boltona. Uradnik se je znašel tako, da je šel na sodišče in vložil tožbo, ki zahteva od sodišča, naj mu pojasni, kako naj se vede med nakovalom Bele hiše in tnalom kongresa. Trump je namreč sedanjim in nekdanjim uslužbencem prepovedal udeležbo na zaslišanjih, kongres pa jim izdaja naloge. Kupperman trdi, da ne ve, koga naj uboga.

Predsednik odbora za obveščevalne zadeve Adam Schiff je menil, da je jasno, da Bela hiša Kuppermanu ne dovoli zaslišanja, ker bo povedal kaj, kar bi lahko obremenilo Trumpa. Kongresni odbori imajo sicer po navedbah poznavalcev materiala za obtožnico že dovolj. Za Trumpa je bil najbolj obremenilen vršilec dolžnosti veleposlanika v Ukrajini William Taylor, ki je potrdil, da je predsednik zadrževal pomoč Ukrajini, dokler ta ne bo uvedla preiskave njegovega političnega nasprotnika Joeja Bidna.

Kongresni odbori za mednarodne odnose, vladni nadzor in obveščevalne dejavnosti nameravajo ta teden med drugim zaslišati dva člana sveta za nacionalno varnost Bele hiše Alexandra Vindmana in Tima Morrisona. Zadnji je prek odvetnice potrdil, da bo prišel, če mu bodo izdali poziv.

Volodimir Zelenski in Donald Trump
Novice Uslužbenka Pentagona potrdila Trumpovo izsiljevanje Ukrajine
Ne spreglejte