Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
27. 9. 2015,
20.38

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

spolne zlorabe homoseksualnost

Nedelja, 27. 9. 2015, 20.38

8 let

Papež obsodil spolne zlorabe otrok in ščitenje pedofilov

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Papež Frančišek se je v Philadelphii srečal z žrtvami spolnih zlorab in povedal, da bog joka zaradi tega, kar so morali pretrpeti, in da tudi sam čuti hudo bolečino in sramoto.

Papež Frančišek se je srečal s petimi žrtvami spolnih zlorab v času otroštva, vendar pa je Vatikan sporočil, da vse niso zlorabili duhovniki, ampak nekatere od treh žensk in dveh moških tudi sorodniki ali učitelji. Organizacije za pomoč žrtvam spolnih zlorab duhovnikov so to kritizirale kot poskus relativizacije škandala z opozorilom, da so spolne zlorabe težava širše družbe in ne le Katoliške cerkve.

Pedofilski škandali v philadelphijski nadškofiji Frančišek se je z žrtvami spolnih zlorab duhovnikov srečal že lani v Vatikanu. Njegov izraz obžalovanja je prišel na primernem kraju, saj je bila philadelphijska nadškofija predmet številnih tožb v povezavi s pedofilskimi škandali, leta 2011 pa je zaradi ščitenja več kot 30 obtoženih duhovnikov odstopil kardinal Justin Rigali. Ta je v soboto vseeno sodeloval pri papeževi maši.

Duhovniki in škofje bodo morali odgovarjati Na srečanju z ameriškimi škofi pa je papež dejal, da bodo duhovniki in škofje, ki so zlorabljali otroke ali to prikrivali, morali odgovarjati. Papež jim je med drugim tudi naročil, naj se ne oklepajo le cerkvene doktrine in naj bodo bolj življenjski. Pastirji ameriških katolikov so bili zadnja leta najbolj glasni pri nasprotovanju homoseksualnosti in splavu.

Poroke homoseksualcev so nova realnost Teme, ki jih poudarja papež, kot so pomoč revnim, pomoč priseljencem, sočutje in usmiljenje, pa so bile v ozadju obsodb. Papež se s pravico porok homoseksualcev ne strinja, vendar je to nova realnost, škofom pa je naročil, naj energijo usmerijo stran od pritožb. "Cerkev, ki ne počne drugega, kot razlaga doktrine, je neravno neuravnotežena in ujeta v začaran krog."

Ne spreglejte