Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
4. 2. 2019,
6.55

Osveženo pred

5 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,14

Natisni članek

Katoliška cerkev obisk Združeni arabski emirati papež Frančišek

Ponedeljek, 4. 2. 2019, 6.55

5 let, 2 meseca

Papež Frančišek v Abu Dabiju doživel pompozen sprejem

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,14
Papež Frančišek | Papež Frančišek se mudi na obisku v Združenih arabskih emiratih. | Foto Reuters

Papež Frančišek se mudi na obisku v Združenih arabskih emiratih.

Foto: Reuters

Papež Frančišek, ki je v nedeljo kot poglavar Rimskokatoliške cerkve prispel na obisk v Združene arabske emirate, je v Abu Dabiju danes doživel pompozen sprejem. Sprejeli so ga z vojaškimi častmi, tudi s preletom letal, ki so spuščala dim v barvah vatikanske zastave, spremstvom konjenice in streli salv.

Omenjeno razkošje je papeža Frančiška spremljajo, ko se je z majhnim, skromnim avtomobilom znamke Kia počasi peljal proti predsedniški palači, kjer ga je sprejel prestolonaslednik, šejk Mohamed bin Zajed Al Nahjan. Po oceni poznavalcev je sprejem minil po okusu vplivnega, za nekatere tudi spornega prestolonaslednika, ki je papeža povabil na obisk v Združene arabske emirate.

Argentinski papež je prvi rimski škof na obisku v tej državi na Arabskem polotoku, ki velja za zibelko islama. Obisk spada v okvir papeževih prizadevanj za krepitev dialoga med Katoliško cerkvijo in islamom s ciljem doseganja miru. "Vesel sem, da bom v vaši državi napisal novo stran v odnosih med religijami in potrdil, da smo bratje, čeprav smo različni," je izjavil Frančišek.

Papež Frančišek
Novice Papež ostro proti nacionalističnim voditeljem

Danes | Foto:

Papež bo na stadionu daroval mašo

Papež, ki sebe vidi tudi kot zagovornika revnih in med svojimi potovanji zato običajno obišče revne, bolne ali zapornike, bo v Abu Dabiju pri tem omejen. Vplivni prestolonaslednik želi namreč predvsem pokazati, da je njegova država strpna.

Temu je namenjena tudi velika maša na stadionu, ki jo bo v torek, na zadnji dan medijsko močno odmevnega obiska, daroval papež. Na njej pričakujejo več kot 130 tisoč katoličanov, ne le iz Združenih arabskih emiratov, ampak tudi iz sosednjega Omana in celo iz zaradi vojne razdejanega Jemna.

Mediji in novinarji pričakujejo, da bo papež Frančišek na obisku v Združenih arabskih emiratih spregovoril tudi o vojni in razmerah v nemirnem Jemnu. | Foto: Reuters Mediji in novinarji pričakujejo, da bo papež Frančišek na obisku v Združenih arabskih emiratih spregovoril tudi o vojni in razmerah v nemirnem Jemnu. Foto: Reuters

Jemen bo po pričakovanjih tudi tema pogovorov med papežem in prestolonaslednikom. V vojni, posledica katere je lakota, ki neposredno grozi desetim milijonom ljudi, so ob boku Savdske Arabije in drugih držav ključni igralec tudi Združeni arabski emirati.

papež Frančišek
Novice Papež: Za takšne ljudi bi bilo bolje, da ne hodijo v cerkev

Frančišek: Prišel sem kot brat

Šejk Mohamed je na današnjem srečanju s papežem izrazil zadovoljstvo, da je lahko papeža sprejel v domovini strpnosti, kot je poimenoval Združene arabske emirate. Papež je dejal, da je prišel kot brat ter zato, da bo lahko napisal novo stran v skupnem dialogu in skupnem potovanju po poti miru.

Papež Frančišek je na obisku v Združenih arabskih emiratih doživel pompozen sprejem. | Foto: Reuters Papež Frančišek je na obisku v Združenih arabskih emiratih doživel pompozen sprejem. Foto: Reuters

Danes popoldne bo Frančišek nagovoril zbrane na medverskem srečanju. V svojem govoru naj bi izpostavil odgovornost religij za mir. Še pred tem se bo srečal z vodjo egiptovskih sunitov, šejkom Ahmedom Al Tajebom. Al Tajeb je na čelu muslimanskega sveta starešin. Gre za leta 2014 ustanovljeno združenje s sedežem v Abu Dabiju, ki želi preseči spore znotraj islama in se zoperstaviti skrajnim silam znotraj te religije.

Papež Frančišek božič
Novice Papež tudi na štefanovo poziva k odpuščanju in spravi

V Združenih arabskih emiratih je 80 odstotkov prebivalcev države muslimanov, kristjanov pa je okoli devet odstotkov. Številni katoličani v tej državi so delavci iz Afrike, Bangladeša, Indije, Pakistana in Filipinov, nekaj pa jih je tudi med domačini.

V Združenih arabskih emiratih je skupaj osem katoliških cerkva, eno pa trenutno še gradijo. Katoliška cerkev vodi tudi pet šol, ki jih obiskuje okoli 8.500 šolarjev. Vatikan je z Združenimi arabskimi emirati diplomatske odnose vzpostavil leta 2007, od leta 2010 ima država tudi veleposlanico pri Svetem sedežu.

Ne spreglejte