Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
19. 6. 2013,
11.58

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

papež Vatikan

Sreda, 19. 6. 2013, 11.58

8 let

Papež Frančišek redni obiskovalec menze in ljubitelj odojka

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Ker papež Frančišek biva v gostišču Santa Marta, je njegovo obedovanje precej družabno. Sam si hodi po kavo, v menzi pa se vedno usede poleg drugih kardinalov.

Čeprav drugi uporabniki edinega gostišča v Vatikanu niso najbolj navdušeni, da je njihov sostanovalec papež, saj je v Santa Marti zaradi tega povečano varovanje, pa so verniki navdušeni nad dejstvom, da se papež tudi po izvolitvi vede kot eden od kardinalov.

Papež Frančišek živi v apartmaju številka 201, v katerem je dnevna soba z dvema foteljema in zofo, pisalno mizo in majhno zastekljeno knjižno omaro, spalnica, v kateri je tudi manjši hladilnik, ter kopalnica in hodnik. Namestitev naj bi bila podobna apartmaju v hotelu s tremi zvezdicami.

V gostišču je sicer še 106 večjih sob, 22 je enoposteljnih, papežev apartma pa je edini v hotelu. Prisotnost drugih uporabnikov gostišča naj bi papežu ustrezala, saj naj bi svojim učencem dejal, da v Santa Marti biva zato, ker noče biti izoliran od drugih, malo manj pa so nad tem navdušeni varnostniki, saj je varovanje papeža v gostišču precej težje, kot če bi bil zaprt v papeškem stanovanju. Kot prebivalec gostišča pa papež tudi redno obeduje v skupnih prostorih oziroma v menzi. Vstaja ob 4.45, saj ob petih že začne z molitvijo, med katero premišljuje, o čem bo govoril na jutranji maši v hotelski kapelici. Jutranja maša se začne ob sedmi uri, udeležujejo pa se jih vsi zaposleni v Vatikanu. Ker papež mašuje brez napisanega besedila, so pri mašah prisotni tudi nekateri novinarji, zapiski z maše pa so dnevno objavljeni v časopisu L'Osservatore Romano.

Po maši se odpravi na zajtrk v menzo, kjer se vedno usede za mizo z drugimi kardinali. V menzo se vrne v času kosila, ob 19.30 pa gre še na večerjo. Ker se prehranjuje v menzi, poje tisto, kar so tisti dan skuhali hotelski kuharji, torej večinoma juhe in pečeno meso. Papež naj ne bi bil izbirčen, kot kardinal v Buenos Airesu naj bi si kuhal sam, najbolj pa je slovel po pripravi pečenega odojka. V menzi si pogosto postreže v samopostrežnem bifeju, prav tako pa si sam hodi po kavo.

Ne spreglejte