Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
15. 6. 2014,
18.47

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Pakistan Al Kaida talibani

Nedelja, 15. 6. 2014, 18.47

8 let

Pakistanska vojska sprožila obsežno ofenzivo proti talibanom in al Kaidi

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
V zračnem napadu pakistanske vojske je bilo danes na severozahodu države ubitih najmanj 80 upornikov, med njimi tudi uzbeški uporniški poveljnik Abu Abdur Rehman al Mani.

Al Mani naj bi vodil nedavni napad na največje pakistansko letališče v Karačiju, je sporočila vojska. Po navedbah lokalnih oblasti naj bi bilo v napadu ubitih celo 150 upornikov.

V opreaciji sodelujejo letalstvo, topništvo, tanki in kopenske sile Pakistanska vojska je kasneje sporočila, da je danes začela obsežno ofenzivo za izkoreninjenje talibanskih borcev in pripadnikov teroristične mreže al Kaida v provinci Severni Vaziristan na meji z Afganistanom.

V operaciji, ki so jo poimenovali Zarb-e-Azb, po navedbah vojske sodelujejo letalstvo, topništvo, tanki in kopenske sile, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Tarča današnjega napada so bili po navedbah lokalnih varnostnih oblasti predvsem uzbeški borci v odročnem plemenskem okrožju Severni Vaziristan. Med ubitimi naj bi bili tudi uporniki, povezani s ponedeljkovim napadom na letališče v Karačiju, v katerem je življenje izgubilo 38 ljudi, med njimi tudi deset napadalcev.

Vojska napadla utrdbo talibanov Vojska je napad izvedla na goratem območju Degan, okoli 25 kilometrov od glavnega mesta Severnega Vaziristana, Miranšaha, ki velja za utrdbo talibanov in z Al Kaido povezanih uporniških skupin.

"Imeli smo potrjena poročila, da se na tem območju skrivajo tuji in domači teroristi, ki so sodelovali pri načrtovanju napada na letališče v Karačiju," je vojska zapisala v izjavi.

V podobnem zračnem napadu pakistanske vojske je bilo v torek v dolini Tirah v plemenskem območju Kiber ubitih najmanj 25 domnevnih upornikov, minuli mesec pa so zračne sile na plemenskih območjih ubile več kot 100 upornikov, med njimi tudi več ključnih talibanskih poveljnikov.

Ne spreglejte