Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
6. 2. 2013,
7.11

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Borut Pahor Avstrija Slovenija

Sreda, 6. 2. 2013, 7.11

8 let

Pahor v Avstriji zagotovil, da bo Slovenija rešila vladno krizo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Predsednik Borut Pahor, ki se mudi na uradnem obisku na Dunaju, je zagotovil, da bo Slovenija prebrodila vladno krizo.

Borut Pahor je povedal, da načrtuje sestanek s predstavniki strank, na katerem bodo izoblikovali ukrepe, s katerimi bo Slovenija izšla iz politične krize. Po sestanku z avstrijskim predsednikom Heinzom Fischerjem dejal, da je njegova naloga zagnati proces za iskanje rešitve.

"Novo poglavje bolj politično poglobljene Evrope" Pahor je na skupni tiskovni konferenci s Fischerjem povedal še, da bo sodeloval z vlado. Slovenski predsednik je še menil, da se bo Slovenija "izvlekla" iz krize in bo skupaj z Avstrijo in drugimi državami, ki predstavljajo zdravo jedro evrskega območja in Evropske unije, odprla "neko novo poglavje bolj politično poglobljene Evrope". O tem bodo po njegovem mnenju odločali ljudje, in dodaja, da je naloga predsednikov, premierov in parlamentov, da omogočijo čim intenzivnejšo razpravo o tem pomembnem vprašanju.

Pahor optimističen tudi glede rešitve vprašanja LB Fischerja je zanimalo kako napreduje reševanje spora med Slovenijo in Hrvaško glede hrvaških varčevalcev Ljubljanske banke, je še dejal Pahor in spomnil, da se bosta prav danes v okviru reševanja tega spora srečala zunanja ministra Karl Erjavec in Vesna Pusić. "Tudi v luči včerajšnjega pogovora s premierom... sem prepričan, da se bodo našle ustrezne rešitve, ki bodo omogočale, da bo v ustreznem času slovenski parlament ratificiral pristopno pogodbo in tako omogočil, da bo prijateljska republika Hrvaška postala 28 članica Evropske unije," je dejal slovenski predsednik.

Fischer izrazil veselje, da je Pahor za prvi dvostranski obisk na tujem izbral Avstrijo "Za nama je intenzivna izmenjava mnenj in informacij o zadnjih metrih na poti Hrvaške k EU 1. julija 2013," je povedal avstrijski predsednik. Izrazil je upanje, da bosta državi hitro zgladili odprta vprašanja, še posebej z LB. "Bil bi velik korak nazaj, če bi ti napori sedaj padli v vodo," je dejal Fischer. Spomnil je, da je prav Pahor kot premier s hrvaško premierko Jadranko Kosor pripravil pot za dogovor med državama, ki bo omogočil pristop Hrvaške v EU. Avstrijski predsednik je tudi izrazil veselje, da je Pahor kot predsednik države za prvi dvostranski obisk na tujem izbral prav Avstrijo in mu ob tej priložnosti tudi čestital za "impresiven uspeh na volitvah".

Tudi o slovenski manjšini v Avstriji Predsednika sta se pogovarjala tudi o slovenski manjšini v Avstriji. Pahor je dejal, da sta obe državi obvezani skrbeti za svoje državljane, tako Avstrija za državljane slovenskega rodu, kot Slovenija za državljane, ki govorijo nemško. Dodal je, da obveze do manjšin v demokratični družbi niso dolžnost, ampak privilegij - "da bi lahko močno čutili in živeli svojo identiteto". Avstrijski predsednik je povedal, da s Pahorjem v veliko zadevah delita isto ali podobno mnenje, kar vpliva tudi na pozitivne odnose med državama.

Prijateljski in poglobljeni odnosi med državama To, da si je Pahor kot predsednik države za prvi obisk sosednjih držav izbral Avstrijo, po navedbah iz njegova urada odraža doseženo kakovost meddržavnega dialoga in sodelovanja. To bo sicer drugi obisk Pahorja v tujini po prevzemu položaja 23. decembra. Za prvega si je izbral Bruselj, kjer se je januarja sešel s predsednikom Evropskega sveta Hermanom Van Rompuyem, predsednikom Evropske komisije Josejem Manuelom Barrosom in visoko zunanjepolitično predstavnico unije Catherine Ashton.

Odnosi med Slovenijo in Avstrijo veljajo za prijateljske in poglobljene. Avstrija, ki je po številu naložb v Sloveniji na prvem mestu, sodi med njene najpomembnejše zunanjetrgovinske partnerice. Po delovnem kosilu s Fischerjem se bo slovenski predsednik sestal še z avstrijskim kanclerjem Wernerjem Faymannom in predsednico parlamenta Barbaro Prammer.

Ne spreglejte