Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
18. 4. 2013,
7.27

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Borut Pahor Francija

Četrtek, 18. 4. 2013, 7.27

8 let

Pahor Francozom pojasnil priložnosti v luči privatizacije

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Predsednik republike Borut Pahor je danes v Parizu na poslovnem zajtrk slovenskih in francoskih podjetij pojasnil poslovne priložnosti v Sloveniji, zlasti v luči pričakovane privatizacije.

Razprava je bila osredotočena na banke in živilsko industrijo. Udeležba slovenskih podjetij na zajtrku je bila sicer zelo slaba, predsednik bi si želel boljše.

Približno polovica slovenskih podjetij je udeležbo odpovedala tik pred zdajci. Slovensko gospodarstvo so zastopala štiri podjetja: ACS, Elan, Riko in Trimo, medtem ko je bila udeležba na francoski strani občutno močnejša. Alstom, BNP Paribas, Lactalis, Lafarge, Societe Generale, Totale - to je le nekaj imen na seznamu francoskih udeležencev, med katerimi je bilo kar nekaj bank.

Predsednik obžaluje šibko udeležbo slovenskih podjetij "Želel bi si, da bi jih bilo več. Ko smo v Sloveniji, si vsi želimo, da bi imeli take obiske, ko taki obiski so, pa vsaj v današnjem primeru ni tistih poslovnih partnerjev, ki vsaj glede na udeležbo francoske strani lahko tukaj dobijo dodatne reference za svoje poslovne priložnosti. Ampak to je stvar zasebnih podjetij in drugih menedžerji, ki so odgovorni za delovanje podjetij," je povedal Pahor.

Visoki predstavnik največjega združenja francoskih podjetij Medef, ki je gostilo zajtrk, Pierre Verzat, pa se je Pahorju zahvalil za jasno predstavitev razmer v Sloveniji in za razlago, kako lahko francoska podjetja prispevajo k urejanju razmer v bančnem sektorju in hkrati slovenskega gospodarstva. Izpostavil je, da Francozi želijo jasna pravila in varna vlaganja brez tveganj ter povedal, da so bili še posebej živahni pogovori o bančnem in živilskem sektorju.

Francoska podjetja opozorila na nekaj primerov slabih praks v Sloveniji Iz izjav predstavnika Medefa in Pahorja je sicer mogoče razbrati, da so francoska podjetja opozorila na nekaj primerov slabih praks poslovanja v Sloveniji in da jim je predsednik zagotovil ukrepanje. "Predsednik je dobro razumel vprašanja, ki so se nanašala na nekaj konkretnih primerov, ki naj ostanejo tajni. Izjemno zadovoljni smo z njegovo podporo," je dejal Verzat.

"Omenili smo že, da je Francija zelo pomemben poslovni partner Slovenije, da ima v glavnem dobre izkušnje, čeprav smo lahko od nekaterih partnerjev izvedeli nekaj, kar nam je lahko svarilo za prihodnja ravnanja," pa je dejal Pahor. Pri tem je zatrdil, da se že pripravljajo dopolnila k zakonom, s katerimi bodo zagotovili "nulto toleranco" korupcije.

Privatizacija je ena od prioritet nove vlade Privatizacija je poleg ureditve bančnega sektorja in konsolidacije javnih financ ena treh prioritet nove vlade. Prve postopke privatizacije namerava vlada zagnati do poletja. V prvem svežnju bo po neuradnih virih nedvomno ena banka in nekaj podjetij. Omenja se Nova kreditna banka Maribor.

Med Francozi naj bi bilo največ zanimanja za podjetja na energetskem področju, omenja se Nuklearna elektrarna Krško, je bilo mogoče slišati v Parizu. Med podjetji, ki naj bi zanimala Francoze, se je sicer v minulih tednih neuradno omenjalo Mercator in Petrol, na današnjem zajtrku pa je bila, kot je povedal predstavnik Medefa, še posebej živahna razprava o bankah in živilski industriji.

Predsednik Pahor je tako v Parizu preverjal zanimanje Francozov za nakup slovenskih podjetij, prihodnji teden pa bo potipal še utrip v Nemčiji.

Svetu je treba pokazati končne proizvode Predsednik se je kasneje udeležil tudi premiernega ogleda eko hiše, zgrajene v sodelovanju slovenskega podjetja Riko in priznanega francoskega oblikovalca Philippa Starcka. Premiernemu ogledu Eko hiše P.A.T.H. v kraju Montfort l'Amaury v okolici Pariza, katere lastnik je sicer Starck, je sledil tudi podpis prodajne pogodbe hiše P.A.T.H. med direktorjem Rika Janezom Škrabcem in prvim kupcem takšne hiše Rayem Tammijem.

Ob ogledu hiše je Pahor poudaril, da je poskušal na poslovnem zajtrku s francoskimi podjetji bodoče partnerje prepričati, da je Slovenija zelo dobro poslovno okolje, ter izpostavil, da je treba za dosego tega cilja svetu pokazati končne proizvode. "To je eden od njih," je dejal.

"Slovenija je država, ki je sposobna narediti zelo inovativne proizvode" "Moja naloga v naslednjih nekaj letih bo, da svetu pokažem, da Slovenija ni majcena država na koncu sveta, temveč je država, sposobna narediti zelo inovativne in sodobne proizvode najboljše svetovne kakovosti," je še poudaril predsednik. Starck pa je pojasnil, da so dve leti po vsem svetu iskali podjetja, s katerimi bi lahko sodelovali pri gradnji eko hiše, in da je bil Riko očitno najboljši, najbolj podjeten.

"Ko sem bil pred leti v Sloveniji, sem imel občutek, da je Slovenija prihodnost Evrope in - zakaj ne - sveta. Zdaj, ko že leta delam z Rikom, lahko potrdim - ste najboljši, ste prihodnost," je še poudaril priznani francoski oblikovalec. Po poslovnem zajtrku s francoskimi podjetji in ogledom eko hiše se je Pahor sestal še s predsednikom spodnjega doma francoskega parlamenta, narodne skupščine, Claudom Bartolonom, kar je tudi zadnja postaja njegovega dvodnevnega uradnega obiska v Franciji.

Ne spreglejte