Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
26. 1. 2014,
9.21

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Ukrajina protesti Viktor Janukovič

Nedelja, 26. 1. 2014, 9.21

7 let, 12 mesecev

Opozicija zavrnila Janukovičev predlog, protesti se nadaljujejo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Ukrajinska opozicija je zavrnila ponudbo predsednika Viktorja Janukoviča, naj sodeluje v vladi. V prestolnici Kijev se nadaljujejo protesti. Med zahtevami opozicije tudi izpustitev Julije Timošenko.

Ukrajinski opozicijski voditelj Arsenij Jacenjuk se je pred zavrnitvijo ponudbe predsednika Viktorja Janukoviča sicer zavzel za dodatna pogajanja z vladno stranjo. Kot je dejal novinarjem, je opozicija pripravljena sprejeti odgovornost za prihodnost Ukrajine, a pod svojimi pogoji. Janukovič je predstavnikom opozicije sicer ponudil vodilna mesta v vladi. Jacenjuk bi po njegovem načrtu prevzel položaj premierja, Vitalij Kličko pa mesto namestnika premierja, odgovornega za humanitarne zadeve.

Protestirali bodo do odstopa predsednika Kličko je Janukovičev kompromis zavrnil še pred Jacenjukom in okrepil proteste proti vladajočim strukturam. Protesti naj bi se po besedah Klička nadaljevali vse do odstopa Janukoviča. Jacenjuk je ob zavrnitvi tudi dejal, da je opozicija pripravljena prevzeti položaje, a samo če bo Janukovič ugodil tudi drugim zahtevam opozicije.

"Če se bo Jacenjuk odločil prevzeti položaj, bo sprejeta odločitev o odstopu vlade," je še pred zavrnitvijo predloga dejala pravosodna ministrica Olena Lukaš. "Predsednik je prepričan, da bo sodelovanje z opozicijo pripomoglo k enotnosti države in izvedbi nujnih reform," je dodala.

Zahteve: odstop Janukoviča, približevanje EU, izpustitev Timošenkove Janukovič je tudi obljubil, da bo razmislil o spremembah ustave, ki trenutno predsedniku države daje velika pooblastila. A Kličko vztraja, da bi moral odstopiti tudi Janukovič. Tudi Jacenjuk je dejal, da zdajšnjemu državnemu vodstvu ne verjame niti besede.

Jacenjuk je še poudaril, da je za njegovo stranko Domovina v ospredju predvsem približevanje Evropski uniji. Med zahtevami je izpostavil tudi izpustitev opozicijske voditeljice Julije Timošenko.

Zaenkrat brez hujših spopadov Medtem so v središču Kijeva izbruhnili novi spopadi med protestniki in policijo, vendar hujših neredov ni bilo. Protestniki so obkolili sedež policije v bližini trga Majdan, ki je središče protestniškega gibanja. Več sto policistom v stavbi, ki so jo tudi neuspešno napadli, so ponudili, da mirno odidejo. Ni še jasno, kdo se je odločil za ta napad na policiste, saj v bližini ni bilo nobenega od opozicijskih voditeljev.

Protesti se nadaljujejo in v Kijevu se znova zbirajo množice.

Ne spreglejte