Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
26. 1. 2013,
15.26

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

teroristični napad sojenje Al Kaida

Sobota, 26. 1. 2013, 15.26

8 let

Ogroženo sojenje načrtovalcem napada 11. septembra

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Zarota ni vojni zločin, je razsodilo washingtonsko sodišče, zaradi tega bi se lahko osumljenci načrtovanja napada 11. septembra pritožili, s čimer bi preložili začetek sojenja.

Za načrtovanje terorističnih napadov 11. septembra 2001 na ZDA so ameriške oblasti prijele pet osumljencev, med njimi tudi glavnega načrtovalca Khalida Šejka Mohameda, vendar pa bi lahko spor med ameriškim obrambnim ministrstvom in glavnim tožilcem v Guantanamo Bayu, ki se ne morejo zediniti v zvezi z obtožnico, ponudil osumljencem podlago za pritožbo, piše britanski Telegraph.

Predhodno zaslišanje se bo nadaljevalo prihodnji teden Predhodno zaslišanje petih osumljencev se bo nadaljevalo prihodnji teden v ameriškem oporišču v Guantanamo Bayu na Kubi, osumljence pa obtožnica bremeni osmih različnih obtožb. General Mark Martins, glavni tožilec v Guantanamo Bayu, je prepričan, da bi morali obtožbo o zaroti umakniti, saj po njegovem mnenju ni več pravno mogoča, saj je pred kratkim sodišče odločilo, da zarota po mednarodnem pravu ni spoznana za vojni zločin. Z obtožbo o zaroti želijo osumljence kaznovati za povezavo z Al Kaido, ker pa ne velja za vojni zločin, pa to lahko pomeni, da takšne obtožbe ne morejo obravnavati na vojaških tribunalih, kakršna je ta v Guantanamo Bayu.

Sodba pritožbenega sodišča v Washingtonu je spremenila obsodbo voznika Osame bin Ladna Salima Hamdana, hkrati pa je spodkopala obsodbo Alija Hamze Al Bahlula, ki je zaslužen za snemanje Al Kaidinih propagandnih filmov.

Sojenje bi bilo lahko negotovo in s številnimi zamudami Martins je prepričan, da bo sojenje zaradi obtožb o zaroti pravi izziv, hkrati pa bo sojenje negotovo in se bo zagotovo začelo z zamudo. Sicer pa so iz Guantanamo Baya že sporočili, da bi bilo prehitro soditi o opustitvi obtožb o zaroti, upajo pa še, da bo vrhovno sodišče upoštevalo njihovo pritožbo in jim podelilo pravico, da osumljencem sodijo na podlagi obtožb o zaroti, še piše Telegraph.

Odvetnik Richard Kammen, sicer zagovornik Abdija Al Rahima Al Nashirija, ki je bil v Jemnu obtožen bombardiranja ameriške bojne ladje in ki ga obtožnica v Guantanamu bremeni zarotništva, je povedal, da bi ohranitev obtožb o zaroti lahko dala vsem osumljencem za napade 11. septembra podlago za pritožbo. "Če je ena od glavnih obtožb obtožba o zaroti, ki je bila izničena, bi lahko pričakovali, da bi prizivno sodišče izničilo tudi vse preostale takšne obtožbe," je povedal Kammen.

Sodnik bo imel le dve možnosti Martins pa je že napovedal, da bo poskušal doseči, da se obtožbe o zaroti obravnava ločeno od preostalih obtožb. Zaradi tega bo vojaški sodnik James Pohl imel na voljo dve odločitvi – ali bo zavrnil prošnjo tako obrambe kot tožilstva ali pa bo preglasoval avtoriteto svojega lastnega sodišča.

Ne spreglejte