Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
8. 10. 2015,
13.24

Osveženo pred

8 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1
begunci migranti Hrvaška Madžarska

Natisni članek

Četrtek, 8. 10. 2015, 13.24

8 let, 3 mesece

Ograja na meji s Hrvaško skoraj končana. V Sloveniji kmalu nov val beguncev?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1
Ograja na meji med Madžarsko in Hrvaško je končana v 99 odstotkih. Poznavalci ocenjujejo, da bi se lahko migranti, če bo ta meja zaprta, usmerili proti Sloveniji ali pa bi ostali na Hrvaškem.

Vodja kabineta madžarskega premierja Janos Lazar je na redni novinarski konferenci dejal, da se madžarska vlada posvetuje z mednarodno skupnostjo o nadaljnjih korakih za varnost vzdolž meje. Madžarska načrtuje, da bi južno mejo schengenskega območja, ki meji na Hrvaško, varovala skupaj z državami Višegrajske skupine.

Do konca leta na Madžarsko do 600 tisoč migrantov Lazar je danes še dejal, da je Madžarska pod udarom organizirane akcije tihotapcev ljudi, v katero je vpletena hrvaška država. Dodal je, da bi lahko do konca leta na Madžarsko prišlo okoli 600 tisoč nezakonitih migrantov.

Madžarska vrnila sporni "begunski" vlak Hrvaški Madžarske oblasti pa so danes Hrvaški vrnile vlak, s katerim so 18. septembra čez mejni prehod na Madžarsko prepeljali približno tisoč beguncev. Vlak z desetimi vagoni je bil več kot tri tedne na tirih v Magyarbolyu. Iz hrvaških železnic so sporočili, da so imeli zgolj zaradi zadrževanja lokomotive dnevno tisoč evrov škode.

V incidentu, ki se je pripetil dva dni po tistem, ko je begunski val zajel Hrvaško, so madžarski policisti za nekaj ur pridržali tudi 36 hrvaških policistov, ki so spremljali izredni vlak, ter dve strojevodji z obtožbami, da so s prehodom na madžarsko ozemlje kršili različne mednarodne predpise. Hrvaška stran je trdila, da je obstajal dogovor z madžarskimi kolegi, da gre vlak z begunci lahko čez mejo.

Politična trenja na Hrvaškem Hrvaška predsednica Kolinda Grabar-Kitarović je po sredinem uradnem obisku v Budimpešti in srečanju z madžarskim premierjem Viktorjem Orbanom izjavila, da se je dogovorila za vrnitev vlaka. Hrvaško notranje ministrstvo je nato zanikalo trditve predsednice države in izpostavilo, da sta se glede vrnitve vlaka dogovorila prva moža hrvaške in madžarske policije Vlado Dominić in Karoly Pappa na srečanju 1. oktobra na Madžarskem.

Zaprtje meje po hrvaških volitvah? Hrvaška begunce, ki pridejo na njeno ozemlje preusmerja na Madžarsko. Madžarski časnik Nepszabadsag je na svoji spletni strani v današnjem članku objavil, da bo Madžarska verjetno počakala z zaprtjem meje s Hrvaško vsaj do objave rezultatov hrvaških parlamentarnih volitev, ki bodo 8. novembra.

Ne spreglejte