Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Tina Vovk

Sreda,
25. 10. 2017,
13.05

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,63

Natisni članek

kamera. fotoaparat Pjongjang Severna Koreja Kim Jong Un

Sreda, 25. 10. 2017, 13.05

6 let, 6 mesecev

Prvi posnetek skrivnostne prestolnice iz zraka #video

Tina Vovk

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,63
pjongjang | Foto Reuters

Foto: Reuters

Singapurski fotograf Aram Pan je dobil dovoljenje severnokorejskih oblasti, da iz zraka posname Pjongjang, glavno mesto Severne Koreje.

Pan je prestolnico najbolj izolirane države na svetu v sklopu projekta DPRK 360 preletel v majhnem letalu in mesto ves čas snemal in fotografiral s 360-stopinjsko kamero. Posnetek ponuja čudovit pogled na skrivnostno prestolnico, kjer živi približno 2,5 milijona ljudi.

Iz ptičje perspektive so vidni spomeniki ustanovitelju Severne Koreje Kim Il Sungu, četrt Mirae Scientist in ulica Ryomong, dva velika projekta severnokorejskega voditelja Kim Jong Una. Viden je tudi vodni park Munsun, srebrna streha stadiona May Day in s soncem obsijana reka Taedong, ki vijuga sredi mesta.

Jeruzalem Vzhoda

Pjongjang (ime pomeni 'ravna zemlja' ali 'mirna zemlja') leži na na jugozahodu Severne Koreje na nadmorski višini 38 metrov, velik je 3.194 kvadratnih kilometrov, po podatkih iz leta 2008 pa tam živi 2,5 milijona prebivalcev. Najvišja zgradba v mestu je 330 metrov visok hotel Rjugjong. V mestu imajo podzemno železnico z dvema progama, skupno dolgima 22,5 kilometra.

V začetku 20. stoletja je med misionarji mesto dobilo ime Jeruzalem Vzhoda zaradi svojega zgodovinskega statusa kot središče krščanstva oziroma protestantizma.

Severnokorejski režim je zelo strog, tudi kar se tiče dajanja dovoljenj tujcem, da vstopijo v državo, saj želijo nadzirati podobo svoje države v javnosti. Prav zato je spodnji posnetek tako redek. So pa severnokorejske oblasti Panu izbrisale nekatere fotografije, dovolile pa so mu objavo okoli 90 odstotkov gradiva.

Pan je nad mesto poletel z letališča Mirim, ki je bilo zgrajeno za Kima. Severnokorejski voditelj po trditvah tamkajšnjih državnih medijev pogosto sam pilotira letalo, s katerim leti nad državo.

Ne spreglejte