Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
26. 6. 2013,
16.31

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

ZDA Rusija homoseksualnost zakon

Sreda, 26. 6. 2013, 16.31

7 let, 12 mesecev

Odločitev vrhovnega sodišča: velika zmaga v boju za pravice istospolnih (FOTO)

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Ameriško vrhovno sodišče je s pet proti štirim glasovom, razveljavilo zvezni zakon o obrambi poroke in homoseksualnim parom priznalo enake pravice kot veljajo za heteroseksualne poročene pare.

Čeprav sodišče ni priznalo pravico homoseksualcev do poroke na celotnem ozemlju ZDA, pa jih je omogočilo v Kaliforniji.

Vrhovno sodišče je odločalo o zveznem zakonu, ki je homoseksualnim poročenim parom prepovedal enake ugodnosti, kot jih imajo heteroseksualni poročeni pari, kot so na primer pravica do dedovanja, pokojnin, zdravstvenega varstva. Z odločilnim glasom sicer konservativnega sodnika Anthonyja Kennedyja, so sedaj homoseksualci glede teh pravic izenačeni s poročenimi pari različnega spola.

Veljavnost porok še naprej v pristojnosti zveznih držav Sodišče ni šlo tako daleč, da bi, kot v primeru pravice do splava, veljavnost porok med homoseksualci uzakonilo na celotnem ozemlju ZDA. To še naprej ostaja v pristojnosti posameznih zveznih držav. Glede tega je prav tako s petimi proti štirim glasovom sprejelo omejeno odločitev glede referendumske prepovedi homoseksualnih porok v Kaliforniji. V bistvu ni spreminjalo odločitve zveznega prizivnega sodišča, ki je prepoved porok razveljavilo.

Ruski parlament potrdil prepoved "homoseksualne propagande" Zgornji dom ruskega parlamenta pa je po drugi strani potrdil zakon o prepovedi t.i. "homoseksualne propagande", ki sedaj čaka le še na podpis predsednika države. Kritiki zakona se bojijo, da bo ta upravičeval homofobna dejanja in arbitrarno preganjanje istospolno usmerjenih.

Poslanci zgornjega doma so zakon potrdili s 137 glasovi za in enim vzdržanim. Zakon bo "zagotovil informacijsko varnost mladoletnikov pred propagando, ki negativno vpliva na otroški značaj", je dejala senatorka Ljudmila Bokova, ki je predstavila zakon.

Putin: Homoseksualci so polnopravni člani naše družbe Tega je s prepričljivo večino v zadnjem branju pred dvema tednoma že potrdil spodnji dom parlamenta. Podpis je napovedal tudi predsednik Vladimir Putin, ki je v torek zanikal, da zakon krši pravice kogarkoli, homoseksualce in lezbijke pa je označil za "polnopravne člane naše družbe".

Ne spreglejte