Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
6. 6. 2014,
7.24

Osveženo pred

1 leto, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Normandija

Petek, 6. 6. 2014, 7.24

1 leto, 6 mesecev

Obletnica dneva, ki je spremenil svet (foto in video)

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
"Ta dan, ki se je začel s kaosom in ognjem, se je po 24 urah, ki so spremenile svet in za vedno zaznamovale Normandijo, končal v krvi in solzah, solzah in bolečini, solzah in veselju".

Tako je med nagovorom na osrednji slovesnosti francoski predsednik Francois Hollande opisal 6. junij 1944, dan D, ko so se v Normandiji izkrcali zavezniki in začeli prodirati po Evropi, dan, ki pomeni začetek konca druge svetovne vojne in poraza nacistične Nemčije.

"Ob današnji 70. obletnici želim posvetiti spomin vsem, tako vojakom kot civilistom. Želim dati priznanje vlogi prebivalcev Normandije," je še poudaril Hollande.

Poleg številnih svetovnih voditeljev se je na kraju izkrcanja, ki je bilo prva faza operacije Overlord in je spremenilo potek vojne, zbralo okoli 1.800 veteranov. Slovesnosti v Normandiji so se začele že v četrtek, vse do nedelje pa tam pričakujejo okoli milijon ljudi.

Med veterani je tudi Slovenec Anton Vratuša, ki je po navedbah Zveze združenj borcev za vrednote NOB z 99 leti drugi najstarejši udeleženec. Slovenija, ki jo zastopa delegacija NOB, je tokrat prvič povabljena v Normandijo.

Čas za refleksijo in povezovanje Organizatorji poudarjajo, da je obletnica priložnost za refleksijo in povezovanje med narodi. Na slovesnosti, ki poteka v času krize v Ukrajini, ni izključeno, da se bosta srečala ruski predsednik Vladimir Putin in predsednik ZDA Barack Obama. Odnosi med velesilama so se zaradi Ukrajine še dodatno poslabšali

Vrhunec dogajanja bo popoldanska mednarodna slovesnost na plaži Ouistreham, na kateri pričakujejo kakih dvajset voditeljev držav in vlad, poleg Obame in Putina tudi novoizvoljenega ukrajinskega predsednika Petra Porošenka, nemško kanclerko Angelo Merkel in britansko kraljico Elizabeto II.

Putin se je rokoval z ukrajinskim predsednikom Porošenkom Ruski predsednik Vladimir Putin se je na kratko sestal z novoizvoljenim ukrajinskim predsednikom Petrom Porošenkom. To je prvo srečanje dvojice voditeljev, odkar je bil Porošenko na volitvah 25. maja izvoljen za novega predsednika Ukrajine. Kratko srečanje se je zgodilo po tem, ko so se svetovni voditelji udeležili skupnega fotografiranja.

V pogovoru sta se predsednika strinjala, da je treba situacijo v Ukrajini urediti z mirno politiko, je po poročanju ruske tiskovne agencije Ria novosti dejal tiskovni predstavnik ruskega predsednika Dmitrij Peskov. Prav tako sta menila, da je treba čim prej prekiniti prelivanje krvi na vzhodu Ukrajine.

Zvečer je Putin dodal še, da ima Porošenko "pravi pristop" do reševanja krize v Ukrajini. Ukrajina pa mora pokazati dobro voljo za rešitev položaja, je dejal in dodal, da se mora v prvi vrsti predvsem ustaviti "represivna operacija". Dodal je še, da sta Moskva in Kijev tudi "blizu dogovora" glede plinskega vprašanja ter da Rusija ne izključuje možnosti, da bi pomagala Ukrajini pri plačilu njenih obveznosti do ruskega plinskega podjetja Gazprom. O tem vprašanju se sicer s Porošenkom danes ni pogovarjal, je še pojasnil.

Po fotografiranju je večina voditeljev odšla na kosilo v bližnjo stavbo, medtem ko pa so Putin, Porošenko in nemška kanclerka Angela Merkel ostali pred stavbo. Putin se je sicer že v četrtek mudil na pogovorih v Parizu, danes pa je govoril z Merklovo.

Do neformalnega srečanja je prišlo tudi med Putinom in Obamo, so sporočili iz Bele hiše, kjer so še dodali, da naj bi pogovor trajal od 10 do 15 minut.

Putin se je v četrtek sestal z britanskim premierjem Davidom Cameronom, nato pa se je o ukrajinski krizi pogovarjal tudi s francoskim predsednikom Francoisom Hollandom. Pogovori pomenijo diplomatsko vrnitev Putina, potem ko zaradi ukrajinske krize več mesecev ni imel srečanj z voditelji zahodnih držav.

Putinov tiskovni predstavnik Dmitri Peskov je uro in pol dolg pogovor označil kot konstruktiven. Dejal je, da sta predsednika govorila o dvostranskih odnosih in možnostih rešitve ukrajinske krize.

Cameron je pred tem Putinu prenesel sporočilo v četrtek končanega vrha sedmih najrazvitejših držav G7 v Bruslju. Voditelji sedmerice so Rusiji zagrozili z novimi sankcijami, če se ne bo prenehala vmešavati v notranje zadeve Ukrajine.

Nemčija poražena 11 mesecev po izkrcanju Zavezniško izkrcanje v Normandiji, ki je pomenilo začetek konca druge svetovne vojne, se je začelo v noči na 6. junij pred 70 leti. Na dan D je začelo na obalo Normandije jurišati več kot 200 tisoč ameriških, britanskih, francoskih, kanadskih in preostalih zavezniških vojakov. Samo tistega dne naj bi jih umrlo od 2.500 do več kot štiri tisoč, na drugi strani pa okoli devet tisoč nemških vojakov.

Načrtovanje izkrcanja zaveznikov je potekalo iz bližine Portsmoutha, zavezniki pa so se izkrcali na petih mestih, ki so, čeprav imajo francoska imena, znana kot Utah, Omaha, Juno, Gold in Sword. Enajst mesecev po izkrcanju zaveznikov v Franciji je bila nacistična Nemčija poražena.

Ne spreglejte