Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
25. 11. 2016,
7.12

Osveženo pred

7 let, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

7

Natisni članek

volitve v ZDA 2016 Hillary Clinton Donald Trump

Petek, 25. 11. 2016, 7.12

7 let, 4 mesece

Obeta se novo štetje glasov. Lahko Trump ostane brez Bele hiše?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

7

Volitve ZDA Donald Trump | Foto Reuters

Foto: Reuters

Predsedniška kandidatka zelenih Jill Stein je do četrtka zvečer na hitro zbrala 4,4 milijona dolarjev, kar je dovolj za današnjo vložitev zahteve za ponovno preštevanje glasov s predsedniških volitev v ameriški zvezni državi Wisconsin ter nato v Pensilvaniji in Michiganu, kjer rok za vlogo poteče v ponedeljek oziroma sredo.

Podporniki demokratske predsedniške kandidatke Hillary Clinton že nekaj dni predlagajo, da bi morala vložiti zahtevo za ponovno preštevanje glasovnic v omenjenih treh ključnih državah, ker naj bi bilo nekaj narobe z elektronskimi volilnimi stroji, v katere je mogoče vlomiti.

Steinova Trumpa označila za nevarnejšega od Clintonove

Dokazov za poneverbe ni, a podporniki Clintonove trdijo, da rezultati pri elektronskih volilnih strojih Clintonovi kažejo veliko manj glasov, kot jih je dobila v okrožjih, kjer uporabljajo papirnate glasovnice. 

Steinova je že v sredo napovedala, da bo vložila zahteve za ponovno preštevanje glasovnic, in sicer v državah, kjer lahko to pomaga Clintonovi, ki jo je med kampanjo opredelila kot veliko nevarnejšo od Trumpa. 

Trump se je po telefonu pogovarjal z madžarskim premierjem Viktorjem Orbanom, ki je bil eden glavnih Trumpov podpornikov med evropskimi voditelji. Kot je danes sporočil Orban, mu je Trump dejal, da ceni Madžarsko in ga povabil na obisk v Washington.

Trump osvojil 306 elektorskih glasov

Za spremembo volilnega izida bi moralo ponovno preštevanje glasovnic Clintonovi dati zmago v vseh treh državah. Trump je zmagal v Wisconsinu in Pensilvaniji, v četrtek zvečer pa so njegovo zmago končno potrdili tudi v Michiganu, in sicer za nekaj več kot deset tisoč glasov.

Skupaj z Michiganom je tako osvojil 306 od potrebnih 270 elektorskih glasov, ki jih zmagovalec dobi v posameznih zveznih državah. Število elektorjev je odvisno od števila prebivalcev države.

Ne spreglejte