Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
8. 11. 2013,
9.39

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Barack Obama Obamacare težave

Petek, 8. 11. 2013, 9.39

8 let

Obami žal zaradi pomanjkljivosti Obamacara

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Barack Obama je prvič sprejel odgovornost, da se zdravstvena reforma ne izvaja tako, kot bi se morala. Obžaluje, da bodo nekateri ostali brez dozdajšnjega zavarovanja in bodo morali skleniti novo.

Američani lahko od 1. oktobra, ko je v veljavo stopil t. i. Obamacare, prek spletne strani in po telefonu sklepajo zdravstvena zavarovanja, saj jih zavarovalnice v skladu z novim zakonom ne smejo več zavrniti ali jim zaračunavati preveč visoke cene za police. Vendar pa so nastale hude in zelo nerodne tehnične težave s spletno stranjo vlade, zato večina Američanov raje čaka, da jih vlada odpravi, in se bodo šele nato skušali zavarovati.

Bela hiša obljublja, da bodo težave odpravljene do konca meseca. Obdobje za sklepanje zavarovanj traja do 31. marca prihodnje leto. Vsak, ki se bo želel zavarovati, bo to lahko storil, če pa bodo stroški previsoki, mu bodo pomagale subvencije iz zveznega proračuna. Tisti, ki se do roka ne bodo zavarovali, bodo morali plačati davčno kazen, ki bo nižja od stroškov zavarovanja.

Težave so demokrate in Belo hišo spravile v precejšnjo zadrego. Reformo, ki je predstavljala veliko zmago za Obamo, skušajo republikanci uničiti od samega začetka. Od 1. do 16. oktobra so zaradi reforme blokirali proračunsko porabo ter ogrožali kreditno verodostojnost ZDA. Podpora v anketah jim je močno padla, a so nato nastopile težave z izvajanjem reforme, ki že tako ali tako ni bila priljubljena.

Prazne Obamove besede Obamacare je kompromis. Večina demokratov je želela uvesti splošno zdravstveno zavarovanje po evropskem modelu, a so republikanci takšno reformo označili za socialistično. S kompromisom so še najbolj zadovoljne zdravstvene zavarovalnice, ki bodo dobile več deset milijonov novih, večinoma zdravih plačnikov.

Obama je pred sprejetjem reforme, med in po njem Američanom obljubljal, da bodo lahko vsi, ki so zadovoljni s svojim zavarovanjem, to obdržali. Izkazalo se je, da je šlo za prazne besede, saj je do zdaj že 3,5 milijona ljudi od zavarovalnic dobilo preklic polic, ker reforma zahteva neke minimalne standarde pokritja, ki ga te police niso imele. Za nasprotnike reforme je to še en dokaz, da jo je treba odpraviti, predsednika pa obtožujejo namernega zavajanja javnosti.

Obama prevzel odgovornost Obama je najprej skušal zanikati, da je to rekel. V četrtek pa je za NBC dejal, da mu je žal, da so se nekateri ljudje znašli v položaju, ko ostajajo brez dozdajšnjih zavarovanj zaradi zagotovil, ki jim jih je dal. Zagotovil je, da si prizadevajo, da bi popravili nekatere zadeve v sistemu, in prevzel odgovornost, da bodo zadeve uredili, vključno z odpravo tehničnih težav.

Bela hiša pričakuje, da bo odpoved zavarovanj dobilo okoli 15 milijonov ljudi. Vendar pa ni vse tako črno. Odpoved je namreč posledica prenizkih standardov, nova zavarovanja pa bodo za stranke nedvomno boljša, čeprav ne nujno cenejša. Vendar pa demokrati zatrjujejo, da bo razlika pokrita s subvencijami iz proračuna. "Žal mi je, da nismo bili dovolj jasni glede sprememb, ki so nastale, vendar bom zagotovil, da bodo ljudje v boljšem položaju kot pred reformo," je dejal Obama in odločno zavrnil obtožbe, da je namerno zavajal javnost.

Ne spreglejte