Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
20. 9. 2016,
18.36

Osveženo pred

7 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,15

Natisni članek

Združeni narodi New York Barack Obama Ban Ki Moon

Torek, 20. 9. 2016, 18.36

7 let, 7 mesecev

71. zasedanje Generalne skupščine ZN

Obama v bran globalni integraciji, Ban Ki Moon jezen nad stanjem sveta

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,15
Barack Obama ZN | Foto Reuters

Foto: Reuters

Ameriški predsednik Barack Obama je v govoru ob začetku splošne razprave svetovnih voditeljev na 71. zasedanju Generalne skupščine ZN zagovarjal napredek, ki ga je prinesla globalna integracija, in pozval proti gradnji zidov. Namesto tega naj narodi po njegovih besedah delajo skupaj in tako zagotovijo širok učinek prednosti globalne integracije.

Obama je v svojem zadnjem nastopu pred ZN kot predsednik ZDA opozoril, da je rastoča ekonomska neenakost omogočila vzpon verskega sektaštva ter agresivnega nacionalizma in populizma.

"Narod, obkrožen z zidovi, bi danes zaprl samo samega sebe," je dejal Obama, pri čemer je imel po poročanju nemške tiskovne agencije dpa v mislih napovedi republikanskega predsedniškega kandidata Donalda Trumpa o gradnji zidu na meji z Mehiko.

Izrazil je odločno nasprotovanje primitivnemu populizmu in poudaril, da je svet četrt stoletja po koncu hladne vojne v mnogih pogledih manj nasilen in bolj uspešen kot kdaj koli prej. Načela odprtega trga, mednarodnih pravic in demokracije po Obamovem mnenju ostajajo najboljša osnova za človeški napredek v tem stoletju.

Ban Ki Moon jezen nad stanjem v svetu

Generalni sekretar ZN Ban Ki Moon je v ostrem nastopu ob otvoritvi splošne razprave pokazal največ odločnosti in jeze nad stanjem v svetu.

Kot se spodobi za konec mandata, ko več ni kaj izgubiti, se je Ban opogumil in izrazil več frustracij, ki so se mu nabrale v dveh mandatih. Voditelje je pozval, naj poskrbijo za začetek veljave Pariškega podnebnega sporazuma še v letošnjem letu, predvsem pa jim je naročil, naj služijo svojim narodom, naj ne spodkopavajo demokracije, naj ne kradejo virov svojih držav in naj ne zapirajo in mučijo svojih kritikov.

Ne spreglejte