Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
13. 1. 2012,
20.58

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

ministrstvo

Petek, 13. 1. 2012, 20.58

7 let, 12 mesecev

Obama namerava združiti funkcije šestih vladnih agencij

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Barack Obama je zaprosil kongres, naj mu izda posebna pooblastila za reorganizacijo vladnih ministrstev in agencij, s čimer želi v prihodnjih desetih letih proračunu prihraniti tri milijarde dolarjev.

S trgovino in ekonomijo se v ZDA ukvarja med drugim istoimensko ministrstvo ter tudi urad trgovinskega predstavnika, uprava za drobno gospodarstvo, banka za izvoz in uvoz, korporacija za zasebna vlaganja v tujini ter agencija za trgovino in razvoj. Barack Obama bi vse njihove osrednje funkcije združil v eno samo ministrstvo, pri čemer bi sčasoma z upokojitvami in premestitvami ukinili med 1000 do 2000 delovnih mest.

"Živimo v 21. stoletju, naša vlada pa je organizirana na način iz 20. stoletja" "Živimo v 21. stoletju, naša vlada pa je organizirana na način iz 20. stoletja," je na srečanju s poslovneži dejal Obama, ki želi, da bi podjetnikom tako omogočili, da imajo vse na enem mestu v enem ministrstvu. Na primer od potrditve patenta, financiranja proizvodnje do pomoči pri izvozu.

Obama je že v svojem zadnjem govoru o položaju v državi govoril o potrebi po reorganizacijah. Izpostavil je primer lososov, za katere je v sladki vodi odgovorno notranje ministrstvo, v morju pa ministrstvo za trgovino.

Obama želi, da mu kongres dodeli pooblastila za hitro odločanje o reorganizaciji. Obama bi predstavil predlog, kongres pa bi potem o predlogih za reorganizacijo, ki prinaša krčenje vlade glasoval v 90 dneh za ali proti brez sprememb in amandmajev. Takšna pooblastila so ameriški predsedniki imeli do leta 1984, ko jih je kongres odvzel predsedniku Ronaldu Reaganu.

Obama bo letos večinoma vladal z dekreti Leto 2010 so zaznamovale blokade kongresnih republikancev in Obama se je letos odločil, da bo vladal večinoma z dekreti. Pri določenih zadevah bo sicer potreboval sodelovanje kongresa, vendar jih je, kot kaže, glede na bližino volitev skrbno izbral. Šlo bo za zadeve, kjer bodo republikanci težko pojasnili svojim volivcem nadaljevanje blokad.

Ena zadeva bo podaljšanje davčnih olajšav na plače, ki potečejo konec februarja, do konca letošnjega leta. Druga pa je konsolidacija birokracije. Republikanci so se doslej izrekli, da podpirajo tako nižje davke kot tudi bolj učinkovito in varčno zvezno birokracijo.

Republikanci: Pri Obamovem predlogu gre predvsem za predvolilno potezo Vodja senatne manjšine Mitch McConnell se je odzval na predsednikov predlog z obljubo, da bo skrbno preučen, obenem pa se je vprašal, zakaj je Obama potreboval toliko časa za odpravo neučinkovitosti. Tudi drugi republikanci namigujejo, da gre pri Obamovem predlogu predvsem za predvolilno potezo.

Ne spreglejte