Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
1. 5. 2012,
7.53

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Torek, 1. 5. 2012, 7.53

8 let

Obama in japonski premier Noda potrdila dobre odnose med državama

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Ameriški predsednik je sprejel japonskega premierja Jošihika Nodo, s katerim sta potrdila trdne in dobre odnose med državama, največ časa pa sta namenila pogovoru o vprašanju Severne Koreje.

Ameriški predsednik Barack Obama je dejal, da Pjongjang s svojimi provokacijami ne nastopa s pozicije moči, ampak šibkosti. Dodal je, da je takšen vzorec, ko mora svet od Severne Koreje kupovati dobro obnašanje, končan. Noda je sicer menil, da obstaja velika verjetnost, da bo Pjongjang uresničil grožnjo in res opravil nov jedrski poskus, potem ko se mu izstrelitev rakete pred tedni ni posrečila.

Državi sta enotni v nasprotovanju jedrskemu programu Severne Koreje Obama in Noda sta zagotovila, da sta državi enotni v nasprotovanju jedrskemu programu Severne Koreje, njuno partnerstvo pa bistvenega pomena za obe državi znotraj azijsko-tihomorske regije. Japonski premier se je kasneje srečal tudi z državno sekretarko Hillary Clinton.

Noda je že šesti premier Japonske v zadnjih petih letih in ankete javnega mnenja mu trenutno ne napovedujejo nič boljše usode od tiste, ki so jo doživeli njegovi predhodniki. Država se še vedno sooča s posledicami potresa, cunamija in nesreče v jedrski elektrarni Fukušima, kar je skupaj zahtevalo 16.000 življenj. Noda se je Obami zahvalil za vso pomoč pri odpravljanju posledic tragedije.

Japonska vlada ne želi popolnega umika ameriških enot z otoka Okinava Vladi ZDA in Japonske sta pretekli teden dosegli dogovor o umiku 9000 ameriških marincev z otoka Okinava, kjer njihova dolgoletna prisotnost vzbuja nasprotovanje lokalnega prebivalstva. Vendar pa japonska vlada ne želi popolnega umika ameriških enot, predvsem zaradi Kitajske in seveda Severne Koreje.

Na Okinavi je trenutno 19.000 od skupaj 50.000 ameriških vojakov, ki so nameščeni na japonskem ozemlju. Polovico z Okinave bodo preselili po drugih tihomorskih otokih, kar je tudi v skladu z novo ameriško prerazporeditvijo sil z večjim poudarkom na tej regiji. Obama je dejal, da je prerazporeditev sil v interesu Japonske in ZDA.

Pogovori tudi o novem trgovinskem partnerstvu držav na območju Tihega oceana Voditelja sta govorila tudi o novem trgovinskem partnerstvu držav na območju Tihega oceana. ZDA se trenutno pogajajo z Avstralijo, Brunejem, Čilom, Malezijo, Novo Zelandijo, Perujem, Singapurjem in Vietnamom o "transpacifiškem partnerstvu", interes za priključitev pa sta izrazili še Kanada in Mehika. Japonska se še ni odločila, ker novo partnerstvo prinaša odpravo trgovinskih ovir, kar bi pomenilo zanjo tudi zmanjšanje subvencij domačim kmetom.

Ne spreglejte