SiolNET. Novice Svet
1,47

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Norveški skrajnež Breivik: Na prostosti bom boj nadaljeval na …

1,47

termometer

Anders Breivik
Anders Breivik se je v zaporu preimenoval v Fjotolfa Hansena. Foto: Reuters

Obsojeni norveški množični morilec Anders Breivik se je prvič po nekaj letih danes pojavil na sodišču, ki naj bi odločalo o tem, ali ima zdaj 42-letni skrajnež, ki je leta 2011 ubil 77 ljudi, pravico do predčasnega izpusta iz zapora. Med svojim nastopom je znova izpričal skrajna stališča, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Breivik, ki je v morilskem pohodu leta 2011 ubil 77 ljudi, je bil leta 2012 obsojen na najvišjo mogočo kazen na Norveškem, 21 let zapora z možnostjo predčasnega izpusta po desetih letih.

A njegov današnji nastop ni pustil dvoma o njegovih skrajno desničarskih prepričanjih, ki se tudi več kot deset let po krvavem dejanju niso spremenila, poroča dpa, ki dodaja, da je malo verjetno, da bodo Breivika predčasno izpustili na prostost.

Zaslišanje izkoristil za …

Breivik, ki se je vmes preimenoval v Fjotolfa Hansena, je današnje zaslišanje za pogojni izpust izkoristil za to, da je predstavil svoja skrajna desničarka stališča, zaradi česar ga je sodnik večkrat opomnil.

Oblečen v črn suknjič in belo srajco ter zlato kravato je ob prihodu v prostor, ki je bil iz športne dvorane zapora Skien, kjer je zaprt, spremenjen v sodno dvorano, dvignil iztegnjeno desnico v nacistični pozdrav, v roki pa je držal papir s skrajnimi sporočili.

"Boj bom nadaljeval na nenasilen način"

V svojem nagovoru je Breivik spregovoril o nacionalizmu, ideologiji in "kulturni vojni". Povedal je, da je bil zgolj vojak gibanja Kri in čast, za katero je dejal, da je odgovorno za napade, ob tem pa priznal, da se je pustil radikalizirati. Danes se oddaljuje od nasilja in terorja, vendar pa ostaja nacionalsocialist in bo svoj boj nadaljeval na nenasilen način, je povedal.

Breivik je 22. julija 2011 v enem dnevu na več lokacijah ubil skupno 77 ljudi, med njimi večinoma najstnike, ki so se udeležili tabora pomladka norveške laburistične stranke na otoku Utoya nedaleč od prestolnice Oslo.

Trendi Norvežani bodo v spomin na Breivikove žrtve zarezali v pokrajino Novice Breivik želi ustanoviti fašistično organizacijo Novice Norveški starši nenaklonjeni imenu Anders

 

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin