Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
10. 12. 2017,
17.01

Osveženo pred

6 let, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,43

Natisni članek

jedrsko orožje atomska bomba Nobelova nagrada

Nedelja, 10. 12. 2017, 17.01

6 let, 4 mesece

Nobelova nagrada za mir borkam in borcem za odpravo jedrskega orožja

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,43

V Oslu na Norveškem so podelili letošnjo Nobelovo nagrado za mir. Prejela jo je mednarodna kampanja za jedrsko razoroževanje Ican. Nagrado sta prevzeli direktorica Ican Beatrice Fihn in Japonka Secuko Thurlow, ki je leta 1945 preživela napad Združenih držav Amerike na Hirošimo z atomsko bombo. 

Po oceni kampanje Ican je na svetu trenutno okrog 15 tisoč jedrskih bojnih glav. Največ, sedem tisoč, jih ima Rusija, Združene države Amerike pa s 6.800 jedrskimi konicami ne zaostajajo prav veliko.  | Foto: Reuters Po oceni kampanje Ican je na svetu trenutno okrog 15 tisoč jedrskih bojnih glav. Največ, sedem tisoč, jih ima Rusija, Združene države Amerike pa s 6.800 jedrskimi konicami ne zaostajajo prav veliko. Foto: Reuters

Ican je Nobelovo nagrado prejel za "prizadevanja za ozaveščanje o katastrofalnih humanitarnih posledicah uporabe jedrskega orožja".

Kampanjo s sedežem v Ženevi sestavlja skupnost nevladnih organizacij iz okoli sto držav. V zadnjem desetletju opozarja na nevarnost jedrskega orožja in si prizadeva za njegovo globalno prepoved. Pomembno zmago je kampanja dosegla julija, ko so Združeni narodi sprejeli nov sporazum o prepovedi jedrskega orožja.

"Danes smo manj varni kot v obdobju hladne vojne"

Beatrice Fihn je v govoru na Nobelovi slovesnosti v mestni hiši v Oslu poudarila, da je norost, da smo dopustili, da nam vlada to orožje. Opozorila je, da je danes na svetu več jedrskega orožja in več držav, ki ga poseduje, kot v obdobju hladne vojne.

"Danes se soočamo z veliko več državami, oboroženimi z jedrskim orožjem, s teroristi in kibernetskim vojskovanjem. Zaradi vsega tega smo manj varni," je dejala. Fihnova je v svojem nastopu nagovorila vsako jedrsko silo posebej: "ZDA so izbrale svobodo pred strahom. Rusija je izbrala razorožitev pred uničenjem. Velika Britanija je izbrala vladavino prava pred zatiranjem. Francija je izbrala človekove pravice pred terorjem. Kitajska je izbrala razum pred nesmiselnostjo. Indija je izbrala pamet pred nespametnostjo. Pakistan je izbral logiko pred apokalipso. Izrael je izbral zdravo pamet pred izbrisom. Severna Koreja je izbrala modrost pred razsulom." | Foto: Reuters Fihnova je v svojem nastopu nagovorila vsako jedrsko silo posebej: "ZDA so izbrale svobodo pred strahom. Rusija je izbrala razorožitev pred uničenjem. Velika Britanija je izbrala vladavino prava pred zatiranjem. Francija je izbrala človekove pravice pred terorjem. Kitajska je izbrala razum pred nesmiselnostjo. Indija je izbrala pamet pred nespametnostjo. Pakistan je izbral logiko pred apokalipso. Izrael je izbral zdravo pamet pred izbrisom. Severna Koreja je izbrala modrost pred razsulom." Foto: Reuters

"Moj nečak je postal neprepoznavna kepa mesa"

Secuko Thurlow, Japonka, ki je ob Fihnovi prevzela Nobelovo nagrado za mir, je bila ob napadu na Hirošimo stara 13 let. Spomnila se je prizorov groze in smrti, ki jim je bila priča, ter vonja po zažganem človeškem mesu.

"Vsakič, ko se spomnim Hirošime, mi najprej pride na misel podoba mojega štiriletnega nečaka Eijija, njegovega drobnega telesa, ki se je spremenilo v neprepoznavno staljeno kepo mesa," je dejala.

Sicuko Thurlow je dejala, da jedrsko orožje "ni nujno zlo, temveč skrajno zlo". "Vsi odgovorni voditelji bodo podpisali sporazum o prepovedi jedrskega orožja. Zgodovina ne bo prizanesljiva do tistih, ki ga bodo zavrnili," je dodala. | Foto: Reuters Sicuko Thurlow je dejala, da jedrsko orožje "ni nujno zlo, temveč skrajno zlo". "Vsi odgovorni voditelji bodo podpisali sporazum o prepovedi jedrskega orožja. Zgodovina ne bo prizanesljiva do tistih, ki ga bodo zavrnili," je dodala. Foto: Reuters Fihnova in Thurlowova sta za svoja govora na podelitvi Nobelovih nagrad za mir poželi stoječe ovacije. | Foto: Reuters Fihnova in Thurlowova sta za svoja govora na podelitvi Nobelovih nagrad za mir poželi stoječe ovacije. Foto: Reuters

Ne spreglejte