Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
4. 10. 2016,
13.58

Osveženo pred

6 let, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,38
Nobelova nagrada

Natisni članek

Torek, 4. 10. 2016, 13.58

6 let, 10 mesecev

Nobelova nagrada za fiziko tudi znanstveniku slovenskih korenin

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,38
Frederick Duncan Michael Haldane | Foto Reuters

Foto: Reuters

Med tremi letošnjimi Nobelovimi nagrajenci za fiziko je tudi britanski znanstvenik Frederick Duncan Haldane z ameriške univerze Priceton. Nagrajeni znanstvenik se je leta 1951 rodil slovenski materi.

Nobelovo nagrado za fiziko bodo letos prejeli trije britanski znanstveniki, ki delujejo v ZDA. David J. Thouless, F. Duncan Haldane in J. Michael Kosterlitz bodo nagrado prejeli za teoretske raziskave stanja snovi, je v Stockholmu sporočil švedski institut Karolinska.

"Letošnji nagrajenci so odprli vrata v neznani svet, v katerem lahko snov prevzame nenavadna stanja," je v sporočilu zapisala akademija.


Slovenec, ki je nevrološko kliniko v Chicagu spravil med najboljših deset klinik v ZDA

Nobelova nagrada za medicino Japoncu Ohsumi za odkritje mehanizma avtofagije


82-letni Thouless, ki se je rodil na Škotskem, je zaslužni profesor na univerzi Washington v Seattlu. Prejel bo polovico nagrade oziroma štiri milijone švedskih kron (417 tisoč evrov). Drugo polovico si bosta razdelila 74-letni Kosterlitz z univerze Brown v Providenceu in 65-letni Haldane z univerze Princeton.

Haldane se je v Londonu rodil slovenski materi, ki poučuje na univerzi Princeton. Njegova mama se je pisala Renko, poroča Radio Slovenija.

Znanstveniki so uporabili napredne matematične metode za preučevanje nenavadnih oblik snovi, vključno s superprevodniki, supertekočinami ali tankimi magnetnimi filmi.

"Zaradi njihovega pionirskega dela (...) se mnogi ljudje nadejajo uporabe v prihodnje tako v znanosti o materialih kot v elektroniki," so še sporočili v Stockholmu.

Ne spreglejte