Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
4. 7. 2016,
13.44

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,50

Natisni članek

Velika Britanija brexit Nigel Farage

Ponedeljek, 4. 7. 2016, 13.44

6 let, 6 mesecev

Nigel Farage vodil kampanjo za brexit, zdaj pa odstopa

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,50
Nigel Farage | Foto Reuters

Foto: Reuters

Farage ne odstopa prvič. Z mesta predsednika stranke je odstopil že leta 2015, a si je po treh dneh premislil. Kako bo tokrat?

Vodja britanske evroskeptične stranke Ukip (Stranka za neodvisnost Združenega kraljestva) Nigel Farage, ki je bil tudi eden glavnih motorjev kampanje za izstop Velike Britanije iz EU, je danes nepričakovano odstopil z mesta vodje stranke. Svojo odločitev je utemeljil s tem, da je dosegel vse, kar je hotel. "Med referendumsko kampanjo sem rekel, da hočem nazaj svojo državo. Zdaj hočem nazaj svoje življenje," je dejal na novinarski konferenci. Poudaril je, da bi novi britanski premier moral biti zagovornik izstopa države iz EU.

Farage bo ostal član stranke, ki jo je leta 1993 tudi soustanavljal in vodil od leta 2010, a se želi umakniti v zasebnost. Ne bo pa se odpovedal mestu evropskega poslanca. To funkcijo opravlja že vse od leta 1999, nikoli pa mu ni uspelo prestopiti praga britanskega parlamenta, čeprav je za poslanca kandidiral kar šestkrat.

A to ni prvi Farageov odstop z mesta predsednika stranke. Odstopil je že leta 2015, ko se stranka ni prebila v parlament. A tri dni pozneje si je premislil in odstop preklical.

Le začasen odstop?

"Verjetno je, da je to še en njegov 'taktičen' ali 'začasen' odstop, ki je verjetno posledica njegove utrujenosti in bojev med frakcijami znotraj stranke Ukip, ki je že od nekdaj znana po svojih notranjih sporih," je za Siol.net dejal politolog Sean Hanley z University College London.

"Če bo Farage res zapustil politični parket, bo nastal prostor za novega vodjo s širšim političnim dometom in manj klovnovsko osebnostjo. Najverjetnejši naslednik je poslanec Paul Nuttall," pravi politolog Sean Hanley z University College of London. | Foto: Ana Kovač "Če bo Farage res zapustil politični parket, bo nastal prostor za novega vodjo s širšim političnim dometom in manj klovnovsko osebnostjo. Najverjetnejši naslednik je poslanec Paul Nuttall," pravi politolog Sean Hanley z University College of London. Foto: Ana Kovač

"Če pa bo Farage res zapustil politični parket, bo nastal prostor za novega vodjo s širšim političnim dometom in manj klovnovsko osebnostjo. Najverjetnejši naslednik je poslanec Paul Nuttall, ki je eden izmed vidnejših obrazov stranke v medijih in je učinkovit komunikator – prihaja s severa Anglije iz delavskega okolja, kar se dobro ujema s področji in tipom volivcev, ki jih stranka potrebuje za politični preboj," pravi Hanley.

Poleg Nuttalla mediji omenjajo še nekatera druga imena, ki bi lahko nadomestila Faragea: 

Douglas Carswell, edini Ukipov poslanec v britanskem parlamentu, ki pa ima precej drugačna stališča od Faragea. Njegov odziv na twitterju na vest, da se Farage poslavlja je: smeško. Carswell je znan po ekscentričnem slogu in ima liberalen pogled na imigracijo, kar ga ločuje od večine ostalih članov stranke. Pravi, da ga vodenje stranke ne zanima. Po drugi strani pa je imel vedno zamisli, kako bi reformiral Ukip in ga naredil bolj liberalnega, piše Newsweek

Suzanne Evans, ena najbolj izpostavljenih članic Ukipa, je nekoč že veljala za mogočo Farageovo naslednico. Sodelovala je pri lanskem pisanju strankinega manifesta, med zadnjo kampanjo pa jo je stranka suspendirala, ukrep se izteče septembra, kar bi jo lahko izločilo iz tekme za najvišji položaj.

Steven Woolfe, član evropskega parlamenta in predstavnik stranke za imigracijska vprašanja, je bil močna opora Farageu, po drugi strani pa je znal ubrati tudi mehkejše tone od njega. Je mešanih korenin, zato se lažje ubrani očitkov o rasizmu kot nekateri njegovi strankarski kolegi, navaja Newsweek.

Nekdanjega predstavnika torijcev v britanskem parlamentu Neila Hamiltona omenjajo kot še enega mogočega Farageovega naslednika. Držijo se ga obtožbe, ki imajo že skoraj dve desetletji dolgo brado. Leta 1997 naj bi jemal denar v zameno za zastavljanje poslanskih vprašanj. Ukipu se je pridružil leta 2011, letos pa je bil izvoljen za strankinega poslanca v valižanski parlament. S politiko ima več izkušenj kot večina njegovih strankarskih kolegov.

Dodaja, da je trenutno veliko špekulacij o morebitni reorganizaciji oziroma nastanku novih evroskeptičnih strank, ki pa bi rade širile svoj domet. Tako so mogoče povezave Ukipa z radikalnim krilom evroskeptikov pri konservativcih. Mogoče so tudi povezave zmernega krila delavske stranke z liberalci in nekaterimi proevropskimi konservativci, če bi bil novi vodja konservativcev velik zagovornik izhoda iz EU.

"To je zelo prehodno obdobje britanske politike, saj so vse politične stranke pod pritiskom, vse je mogoče. Morda bomo čez leto gledali popolnoma drugačno politično krajino in popolnoma nove politične povezave, ki bodo nastale iz zdajšnjih strank, vključno z Ukip," opozarja Hanley.

Kdo bo Veliko Britanijo dejansko popeljal iz Evropske unije?

Po razglasitvi rezultatov referenduma je britanski premier David Cameron napovedal svoj odstop. Njegov pričakovani naslednik na čelu stranke konservativcev, londonski župan in zagovornik brexita Boris Johnson, pa se je stolčku odpovedal.

Nigel Farage po referendumu

 

Eden od Farageovih nastopov v Evropskem parlamentu

Ne spreglejte