Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
22. 3. 2013,
8.59

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Sirija kemično orožje Združeni narodi

Petek, 22. 3. 2013, 8.59

8 let

Neuradno: V Siriji niso uporabili kemičnega orožja

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Združeni narodi bodo preiskali trditve tako vladne kot uporniške strani, ki obe zatrjujeta, da je nasprotna stran uporabila kemično orožje.

Velika Britanija in Francija sta prav tako vložili predlog za preiskavo glede uporabe kemičnega orožja v treh primerih. Predsednik Združenih držav Amerike Barack Obama pa je v preteklih dneh povedal, da ne obstajajo nobeni obveščevalni podatki, na podlagi katerih bi bilo mogoče potrditi, da so uporniki proti vladnim silam uporabili kemično orožje. Po poročanju neuradnih virov pa naj ne bi obstajali niti dokazi, da je vladna stran uporabila tovrstno orožje proti lastnim ljudem, poroča CNN.

Za zdaj ni dokazov o uporabi kemičnega orožja Sirska vlada je v preteklih dneh namreč zatrdila, da so pri napadu na Kan al Asal v severni provinci Alepa uporniki uporabili kemično orožje. Po poročanju državnih medijev je v napadu umrlo 25 ljudi, več kot 110 je bilo ranjenih. Medtem so uporniki vladne sile obtožili uporabe kemičnega orožja v predmestju glavnega mesta Damask. Vendar analiza posnetkov hospitaliziranih Sircev, ki jih je predvajala državna televizija, ne daje slutiti, da bi ti bolniki trpeli zaradi stika s kemičnih orožjem, niti jih niso zdravili na ta način. Po prepričanju virov iz ameriškega zunanjega ministrstva je v Siriji res prišlo do uporabe nekonvencionalnega orožja, vendar ne do uporabe kemičnega orožja.

Al Asad Združene narode zaprosil za preiskavo o uporabi kemičnega orožja Obveščevalni podatki zveze Nato in ameriške vojske prav tako ne potrjujejo trditev o uporabi kemičnega orožja. Generalni sekretar Združenih narodov, Ban Ki Mun, je medtem že pozval k čim celovitejšemu sodelovanju vseh strani in zagotovil, da se bo preiskava o morebitni uporabi kemičnega orožja začela takoj, ko bo mogoče. Banova obljuba o uvedbi preiskave se je začela na uradno pobudo, to je vložila Al Asadova vlada, ki si želi neodvisne preiskave. Analitiki sicer verjamejo, da ima sirska vlada eno največjih zalog kemičnega orožja na svetu, več vrst tega orožja pa mednarodno pravo prepoveduje. Konvencija o kemičnem orožju sicer prepoveduje proizvodnjo, skladiščenje in uporabo kemičnega in biološkega orožja, vendar Sirije ni med 188 podpisnicami konvencije.

Več kot 70.000 žrtev V zadnjih mesecih se je sicer pojavilo tudi več poročil o tem, da naj bi sirske vladne sile preselile več skladišč tovrstnega orožja, predvsem zaradi vedno slabšega varnostnega položaja v državi in bojazni, da bi to orožje padlo v roke skupin, povezanih z Al Kaido. V dve leti trajajočem sporu je, po podatkih Združenih narodov, umrlo že več kot 70.000 ljudi.

Ne spreglejte