Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
1. 7. 2011,
7.40

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Petek, 1. 7. 2011, 7.40

8 let

Nemčija odpravlja naborniški sistem; več vojakov v tujini

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
V Nemčiji bo danes začel veljati zakon o odpravi naborniškega sistema, ki je del reforme nemške vojske. Reformo je začel bivši nemški obrambni minister Karl-Theodor zu Guttenberg.

Po njegovem odstopu je reformo prevzel sedanji minister Thomas de Maiziere. Cilj je zmanjšanje števila nemških vojakov, ki pa bodo bolj dejavni v tujini. Prostovoljno služenje vojske bo trajalo do 23 mesecev Zadnji naborniki so v nemško vojsko prišli 3. januarja letos. 24. maja je bundestag sprejel zakon o odpravi naborniškega sistema, v četrtek pa so nemške vojašnice zapustili še zadnji naborniki. Prve prostovoljne vojake po odpravi naborniškega sistema bo nemški obrambni minister pozdravil v ponedeljek v Berlinu. Prostovoljno služenje vojske bo trajalo do 23 mesecev, na mesec pa naj bi prostovoljni vojaki za služenje domovini prejeli od 777 do 1146 evrov.

Bliskovita odprava naborniškega sistema Zu Guttenberg je predlog o odpravi naborniškega sistema, ki je v Nemčiji veljal 55 let, prvič predstavil pred 13 meseci. Številni ocenjujejo, da je nato do dejanske odprave naborniškega sistema v Nemčiji prišlo presenetljivo hitro.

Še pred odpravo tega sistema je bundestag junija lani najprej sprejel skrajšanje obveznega služenja vojaškega roka z devet na šest mesecev, avgusta lani pa je nato zu Guttenberg vladni koaliciji predstavil pet različic reforme vojske. Sam je zagovarjal tisto, ki je predvidevala zmanjšanje števila vojakov na 163.500 in odpravo naborniškega sistema. Vlada je nato decembra sprejela odločitev o odpravi naborniškega sistema s 1. julijem letos in zmanjšanju števila vojakov na "do 185.000".

V tujini trenutno 7000, Maiziere pričakuje 10.000 vojakov Zu Guttenbergov naslednik je aprila predstavil svoj predlog reforme, ki pa v jedru ne odstopa od predloga prejšnjega ministra: bistveno zmanjšanje števila nemških vojakov, izboljšanje pripravljenosti nemške vojske za delovanje ter drastično krčenje vodilnih struktur. "Samo po sebi mora biti jasno, da mora Nemčija v ZN, Natu ali EU prevzeti mednarodne obveznosti, ki jih pričakujemo sami ali jih drugi pričakujejo od nas," je nedavno dejal de Maiziere, ki si želi, da bi bilo v tujini okoli 10.000 nemških vojakov. Trenutno jih je okoli 7000.

Vlada želi z reformo privarčevati 8,3 milijarde evrov do leta 2015 Hkrati obrambno ministrstvo po poročanju nemškega časnika Süddeutsche Zeitung načrtuje drastično zmanjšanje števila nemških vojakov z 220.000 na okoli 175.000 do 185.000. Število civilnih sodelavcev naj bi znižali s 76.000 na 55.000. Vlada si sicer prizadeva, da bi z reformo nemške vojske privarčevala 8,3 milijarde evrov do leta 2015, kar pa po mnenju opozicije ni uresničljivo.

Ne spreglejte