Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
2. 11. 2014,
17.19

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Nemčija Velika Britanija David Cameron Angela Merkel

Nedelja, 2. 11. 2014, 17.19

8 let

Nemčija bi sprejela izstop Velike Britanije iz EU

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Nemška vlada ima morebiten izstop Velike Britanije iz Evropske unije, s katerim grozi London, za vse bolj verjeten.

Razlog za to so napovedani britanski ukrepi za omejevanje priseljevanja iz EU, piše spletna izdaja nemškega tednika Spiegel, ki se sklicuje na vire na nemškem zunanjem ministrstvu in uradu kanclerke Angele Merkel.

Poleg žolčnih izbruhov britanskega premierja Davida Camerona zaradi zahteve Bruslja, da mora Velika Britanija decembra v proračun EU doplačati 2,1 milijarde evrov, skrbi povzročajo tudi domnevni Cameronovi načrti za omejitev števila migrantov iz držav EU, ki bi prejeli dovoljenje za delo. To bi bilo v nasprotju z evropskim načelom svobode gibanja in dela znotraj EU.

Če bo Cameron vztrajal, ga Merklova ne bo več prepričevala Če bi Cameron vztrajal pri tem ukrepu, bi Merklova zaustavila napore, da Veliko Britanijo poskuša prepričati v obstanek v EU, še piše Spiegel. Merklova naj bi namreč raje videla izstop Velike Britanije kot pa kompromis glede načela svobode gibanja delavcev. Po pisanju Spiegla naj bi se Merklova bala, da se London približuje "točki brez vrnitve". Cameron naj bi si prizadeval za načrt, ki bi evropsko načelo pripeljal do njegovega roba, po katerem bi lahko prepovedali prihod priseljencev brez služb ter tistih, ki se po treh mesecih ne morejo preživljati.

Cameron pod pritiskom Cameron je pod velikim notranjepolitičnim pritiskom. Maja prihodnje leto so parlamentarne volitve, zmaga premierjevih konservativcev pa je pod vprašajem. Vse bolj priljubljena je desničarska stranka Ukip, znana po svoji protievropski drži in zahtevah po omejevanju priseljevanja.

Med drugim je ravno zato, da bi preprečil preliv konservativnih volivcev na stran Ukipa ter zadovoljil domače evropskeptike, Cameron napovedal spremembo pogojev članstva Velike Britanije v uniji in izvedbo referenduma o tem do konca leta 2017, če bo ostal na položaju po volitvah maja prihodnje leto.

Ne spreglejte