Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
17. 7. 2015,
13.31

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Nemčija

Petek, 17. 7. 2015, 13.31

8 let

Nemčija: 50 tisoč evrov kazni, če pri spolnih odnosih s prostitutko ne uporabiš kondoma

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Nemška vlada je po več mesecih razprav predstavila osnutek zakona, ki načrtuje uvedbo obvezne uporabe kondomov pri spolnih odnosih s prostitutkami.

Zakon o zaščiti prostitutk pred izkoriščanjem predvideva tudi obvezno prijavo dejavnosti prostitutk oblastem, prav tako pa se bodo morale redno udeleževati zdravstvenega svetovanja, navaja nemška tiskovna agencija dpa.

Upravljavci bordelov, avtodomov ali drugih oblik obrti, v katerih dejavnost izvajajo prostitutke, bodo morali v skladu z osnutkom pridobiti uradno dovoljenje za delovanje.

Uporabo kondomov je skoraj nemogoče nadzirati Kot je v četrtek povedal državni sekretar na nemškem ministrstvu za družine Ralf Kleindiek, kršilcem načrtovanega zakona grozi do 50 tisoč evrov globe. Same prostitutke naj bi v primeru kršitve plačale od 15 do največ 100 evrov kazni, je dodal in zanikal poročanje medijev o 5.000 evrih globe.

Zakonski osnutek je v javnosti že naletel na dvome o tem, da res vodi v večjo zaščito. Kleindiek, čigar ministrstvo spada pod okrilje socialdemokratov (SPD), je v četrtek poudaril, da ne predvidevajo nadzora obvezne uporabe kondomov. Da je to skoraj nemogoče preverjati, je priznala tudi za družinsko politiko pristojna članica konservativcev (CDU) Sylvia Pantel.

Novi standard na področju zdravja Oba pa sta poudarila, da je prepoved nezaščitenega seksa s prostitutkami pomembna in da gre za nov standard na področju zdravja. Poleg tega osnutek predvideva tudi prepoved oglasov, ki prikazujejo nezaščitene spolne odnose.

Pod vprašaj so v javnosti postavljali tudi načrtovano obvezno javljanje prostitutk oblastem in odrejeno zdravstveno svetovanje. Poklicno združenje erotičnih in spolnih storitev je tako menilo, da je cilj politike prostitutke diskriminirati, ne pa varovati. Mnenje združenja se je nanašalo še na prvotno predvideno registracijo prostitutk pri policiji, zdaj naj bi vlada razmišljala o prijavi pri posebnih oddelkih obrtnih uradov.

V skladu z načrti bi se morale prostitutke registrirati vsaki dve leti, letno pa se podvreči zdravstvenemu svetovanju. Pri prostitutkah, starih od 18 do 21 let, sta oba roka razpolovljena, obveznih zdravstvenih pregledov pa vlada ne načrtuje. "Nikogar ne bomo sili na ginekološki stol," je zagotovila Pantelova.

Ne spreglejte