Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
30. 10. 2017,
13.16

Osveženo pred

6 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,10

Natisni članek

Rusija ZDA Donald Trump

Ponedeljek, 30. 10. 2017, 13.16

6 let, 5 mesecev

Nekdanji Trumpov sodelavec se je predal FBI

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,10
Paul Manafort | Foto Reuters

Foto: Reuters

Nekdanji vodja volilnega štaba predsednika ZDA Donalda Trumpa Paul Manafort je skupaj s svojim nekdanjim poslovnim kolegom Rickom Gatesom obtožen zarote proti ZDA in pranja denarja. FBI sta se danes predala sama, a sta zanikala krivdo. Trumpov nekdanji svetovalec pa je medtem priznal, da je lagal o svojih stikih z Rusi.

Gre za prvo obtožnico v preiskavi posebnega tožilca Roberta Muellerja o ruskem vpletanju v te volitve. Mueller je pojasnil, da sta Manafort in Gates obtožena zarote proti ZDA, pranja denarja, lobiranja v tujini in lažnih izjav. Obtožnica proti njima obsega skupno 12 točk. Obtožena sta domnevno skrila več milijonov dolarjev, ki sta jih zaslužila z delom za nekdanjega ukrajinskega predsednika Viktorja Janukoviča in njegovo prorusko stranko.

Obtožnica je vezana na dogodke med letoma 2006 in 2017. Torej tudi čas od junija do avgusta lani, ko je Manafort vodil Trumpov štab.

Trump očitke zavrača

Ameriški mediji, med njimi televiziji CNN in NBC, so ob sklicevanju na neimenovane vire iz preiskave konec tedna poročali, da je velika zvezna porota v petek potrdila prve obtožnice v omenjeni preiskavi. Te so bile v skladu z odločitvijo zveznega sodnika zapečatene, tako da njihova vsebina do danes ni bila znana.

Ameriške obveščevalne agencije so že januarja ugotovile, da ni nobenega dvoma, da se je Rusija vmešavala v volitve, da bi pomagala zdajšnjemu predsedniku Trumpu premagati demokratsko predsedniško kandidatko Hillary Clinton. To so med drugim počeli s hekerskimi napadi, objavami elektronske pošte in diskreditiranjem kampanje Clintonove na spletnih družbenih omrežjih.

Vprašanje, ki ga preiskuje Mueller, pa je, ali so Ruse pri tem podpirali sodelavci Trumpove kampanje. Trump to odločno zavrača in vztraja, da je preiskava lov na čarovnice. Tudi v Kremlju očitke na svoj račun zanikajo.

Ameriški predsednik Donald Trump je danes po prvih obtožnicah v preiskavi posebnega tožilca Roberta Muellerja tvitnil, da ni zarote. Točke obtožnice zoper Paula Manforta pa se nanašajo na čas preden je vodil njegov volilni štab, je dodal Trump.

"Oprostite, ampak to je bilo leta nazaj, preden je bil Paul Manafort del Trumpove kampanje," je na Twitterju zapisal ameriški predsednik. Ob tem je vprašal, zakaj niso v središču preiskave demokrati in njihova predsedniška kandidatka Hillary Clinton.

V Ukrajini prejemal denar za politično svetovanje

Sčasoma se je preiskava razširila in vzela pod drobnogled tudi sporne posle Trumpovih sodelavcev, ki niso neposredno povezani z volitvami. Pri tem se je med drugim omenjalo nekdanjega vodjo Trumpovega volilnega štaba Paula Manaforta.

Trump je Manaforta odpustil avgusta lani, ko je prišlo na dan, da je v Ukrajini prejemal denar za politično svetovanje odstavljenemu predsedniku Viktorju Janukoviču, ki je imel dobre vezi z ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom. FBI je konec junija pri Manafortu doma v Alexandrii izvedel racijo in zaplenil dokumentacijo.

Manafort se je med drugim v okviru kampanje skupaj s Trumpovim sinom Donaldom mlajšim in zetom Jaredom Kushnerjem srečal z rusko pravnico, ki naj bi jim zagotovila obremenjujoče informacije o demokratski kandidatki za predsednico Hillary Clinton.

George Papadopoulos, Trumpov svetovalec za zunanje zadeve med predsedniško kampanjo, je medtem priznal, da je 27. januarja FBI-ju lagal o svojih stkih z osebami, ki so blizu ruski vladi. Kot pravi FBI, je Papadopoulos napačno opisal svoj stik z ruskim profesorjem, ki naj bi mu zagotovil informacije, ki bi lahko škodile Hillary Clinton. Trdil je namreč, da je imel stike še preden je svetoval Trumpu, a jih je dejansko imel, ko je že sodeloval v kampanji.

Glede Papadopoulosa je tiskovna predstavnica Bele hiše Sarah Sanders dejala, da je bil le prostovoljec. Njegov stik z Rusi pa ni bil povezan z uradnim delom za kampanjo. 

 

Ne spreglejte