Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
1. 9. 2012,
10.30

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Sobota, 1. 9. 2012, 10.30

7 let, 12 mesecev

Nekdanji marinec z objavo knjige o bin Ladnu ne krši sporazumov

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Nekdanji marinec Matt Bissonnette, ki je napisal knjigo o uboju Osame bin Ladna, se je Pentagonu postavil po robu in zatrdil, da ni kršil sporazumov.

Ko je Pentagon razkril, da bo najverjetneje tožil avtorja knjige No Easy Day, ki podrobno opisuje uboj vodje teroristične skupine Al Kaide Osame bin Ladna, je Matt Bissonnette v boj poslal svoje odvetnike. Robert Luskin je včeraj v pismu, ki ga je poslal Pentagonu, pojasnil, da Matt Bissonnette ni kršil sporazumov o varovanju tajnih podatkov, kot trdi Pentagon. Luskin je v pismu zapisal, da v prvem sporazumu o varovanju tajnih podatkov, ki ga je Bissonnette sicer podpisal, ne piše, da bi moral Pentagon objavo knjige odobriti, ampak, da lahko knjigo predloži Pentagonu le, če želi. Bissonnette pa je leta 2007 podpisal še en sporazum o varovanju tajnih podatkov, ki sicer predvideva, da mora avtor, ki bi želel napisati knjigo, o tem obvestiti Pentagon. Vendar se v sporazumu ta zahteva nanaša le na podatke o nekaterih programih, o katerih Bissonnette v svoji knjigi niti ne piše.

Pentagon vztraja, da je kršil sklenjena sporazuma Čeprav je odvetnik nekdanjega marinca pojasnil, da ni kršil sporazumov, pa Pentagon ostaja pri svojih trditvah. "Sporazum o tajnih podatkih ga obvezuje, da dobi odobritev Pentagona," je anonimno povedal eden od predstavnikov Pentagona. "Za zdaj se še nismo odločili, ali ga bomo tožili, saj knjige še nismo podrobneje pogledali. Raziskali bomo vse možnosti," je povedal tiskovni predstavnik Pentagona George Little.

V knjigi Matt Bissonnette opisuje svojo izkušnjo, ko je ameriški mornarici in vojski uspelo končno izslediti Osamo bin Ladna, ki se je lanskega maja, ko je bil ubit, skrival v Pakistanu. Natančno opisuje, kako so ga ubili, njegova različica dogodkov pa se razlikuje od uradne. Čeprav Pentagon grozi s tožbo, sta se Bissonnette in založba Pinguin odločila, da bo knjiga izšla prihodnji teden. Nekateri pa že napovedujejo, da bo knjiga prava uspešnica.

Bissonnette je sicer ameriško mornarico zapustil aprila, za svojo delo pa je prejel pet medalj bronaste zvezde. "Svojo dolžnost do ZDA in svojih nekdanjih sodelavcev jemlje izredno resno. Prepričan je, da je izpolnil svojo dolžnost. Zaslužil si je pravico, da pove to zgodbo," je še povedal Robert Luskin.

Ne spreglejte