Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
15. 5. 2016,
11.03

Osveženo pred

7 let, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,75

Natisni članek

Evropska unija referendum Velika Britanija Boris Johnson

Nedelja, 15. 5. 2016, 11.03

7 let, 11 mesecev

Nekdanji londonski župan Johnson cilje EU primerjal s Hitlerjevimi

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,75
Boris Johnson | Foto Reuters

Foto: Reuters

Evropska unija je skušala skupino držav združiti pod eno "oblast", tako kot je to hotel storiti nemški nacistični voditelj Adolf Hitler, je pred britanskim referendumom o EU v sobotnem intervjuju za britanski časnik Daily Telegraph dejal nekdanji londonski župan Boris Johnson.

"Napoleon, Hitler in drugi posamezniki so to poskušali in končalo se je tragično," je dejal član konservativne stranke, ki se pred referendumom zavzema za izstop Velike Britanije iz EU. "EU poskuša to doseči z drugačnimi metodami," je dodal po poročanju nemške tiskovne agencije dpa.

"Ni osnovne zvestobe evropski ideji"

"Bistveno, kar manjka, je večni problem, da ni osnovne zvestobe evropski ideji," je poudaril Johnson. "Ni ene oblasti, ki bi jo vsi spoštovali ali razumeli, to pa povzroča veliko demokratično praznino," je še povedal pred referendumom, ki bo 23. junija.

Nekdanja ministrica Yvette Cooper iz laburistične stranke, ki sodeluje v kampanji za obstanek v EU, je po poročanju Press Association Johnsona obtožila "umazane igre".

"Johnson je izpostavil svoje sramotno pomanjkanje razsodnosti"

"Bolj kot bo krilil okoli s tovrstnimi histeričnimi trditvami, bolj bo izpostavljal svoje sramotno pomanjkanje razsodnosti," je povedala Cooperjeva. "Ne bi smel poskušati igrati političnih iger z najtemnejšim in najbolj grozljivim poglavjem evropske zgodovine," je dodala.

Spor je zadnji v tekmovanju, ki ga mnogi vidijo kot boj za prevzem vodenja vladajoče konservativne stranke. Če bodo volivci prihodnji mesec izbrali izstop iz EU, bo moral morda premier David Cameron odstopiti.

Tabora za brexit in proti njemu, ki sta v soboto okrepila kampanji, sta sicer glede na javnomnenjske ankete popolnoma izenačena.

Ne spreglejte