Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
26. 7. 2013,
17.23

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Dominique Strauss-Kahn IMF sojenje

Petek, 26. 7. 2013, 17.23

8 let

Nekdanji direktor IMF-a na sodišče zaradi zvodništva

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Preiskovalni sodnik je namreč odločil, da se lahko začne sojenje Dominiqueu Strauss-Kahnu in še 12 osebam zaradi obtožb o zvodništvu. Primer je povezan z razkritjem prostitucije v mestu Lille.

Preiskavo v t. i. aferi Carlton proti Strauss-Kahnu in še osmim osebam, med katerimi je več visokih policijskih uradnikov in znanih poslovnežev, je sodišče v Lillu začelo marca lani. Že lani je nato tožilstvo proti Strauss-Kahnu vložilo obtožnico zaradi "zvodništva v okviru organizirane tolpe". A sami tožilci so nato junija letos predlagali, da se obtožnica umakne, saj naj ne bi imeli zadostnih dokazov proti njemu.

Milejše obtožbe Preiskovalni sodnik je nato odločil drugače. Nekdanji prvi mož IMF-a Dominique Strauss-Kahn in preostala dvanajsterica bodo vendarle morali pred sodišče. Obtožbe proti njim bodo sicer milejše od sprva predlaganih, saj bo šlo le še za "zvodništvo v okviru skupine". Ali se bo tožilstvo na to odločitev pritožilo, še ni znano.

Primer, ki je v Franciji znan kot afera Carlton, se vrti okoli obtožb, da so vidni poslovneži in visoki uslužbenci policije v Lillu vodili mrežo, ki je ugledne stranke oskrbovala s prostitutkami. Med drugim naj bi v hotelu Carlton v Lillu ter v hotelih drugod v Franciji in v ZDA organizirali zabave s prostitutkami. Strauss-Kahn trdi, da je le sodeloval na teh zabavah in jih ni organiziral ter da ni vedel, da so ženske prostitutke.

Le eden izmed spolnih škandalov v življenju Strauss-Kahna To je sicer le zadnji sodni primer, povezan s spolnimi škandali, ki bremeni Strauss-Kahna. Ta je maja 2011 odstopil s položaja direktorja IMF-a, potem ko je propadel njegov ugled v svetu po obtožbah sobarice newyorškega hotela, da jo je spolno napadel. Zaradi tega nato tudi ni kandidiral na predsedniških volitvah v Franciji.

Ne spreglejte