SiolNET. Novice Svet
0,23

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Nasa predstavila prototip nove vesoljske obleke za na Luno #video

0,23

termometer

Ameriška vesoljska agencija Nasa je v sredo v Johnsonovem vesoljskem centru v Houstonu v Teksasu javnosti predstavila prototip nove vesoljske obleke za astronavte, ki bodo potovali na Luno in se tam sprehajali. V sodelovanju z Naso je obleko razvilo zasebno podjetje Axiom Space.

Nova oblačila za na Luno so bolj prožna in zagotavljajo boljšo toplotno zaščito kot tista, ki so jih nosili astronavti programa Apollo, ti so pred več kot 50 leti prvič stopili na Luno.

Oblačilo je pod pritiskom in ima več zaščitnih slojev, nahrbtnik s sistemi za podporo življenja ter luči in videokamero, nameščeno na vrhu čelade v obliki mehurčka.

Nasa želi Američane vrniti na Luno s programom Artemis konec leta 2025. Zadnja misija programa Apollo se je končala leta 1972. Z Lune pa Nasa načrtuje pot proti Marsu.

Več kot 200 milijonov za oblikovanje obleke

Družba Axiom Space je za oblikovanje oblačila dobila 228,5 milijona dolarjev. Glavni inženir Axiom Space Jim Stein se je v sredo v obleki sprehodil po odru, da bi prikazal, koliko gibanja omogoča.

Predstavil je obleko v črni barvi, vendar bo končna različica bela, kot tista, ki so jo nosili astronavti Apolla. Bela bo zaradi odbijanja sončne svetlobe, saj Luna nima zaščitne atmosfere kot Zemlja.

V nahrbtniku je oprema, ki astronavtu omogoča preživetje, podobno kot to velja za potapljače. Z novo obleko se bo po Luni mogoče neprekinjeno sprehajati do osem ur.

Izolacijska plast iz različnih tkanin astronavte ščiti pred velikimi temperaturnimi nihanji na Luni, zunanja plast pa je zasnovana tako, da je odporna proti prahu in kamenju, ki lahko leti naokrog.

Po 40 letih nova obleka za astronavte

"Nove obleke nismo imeli vse od tiste, ki smo jo zasnovali za raketoplane, in ta se še vedno uporablja na Mednarodni vesoljski postaji. To je že 40 let," je dejala direktorica Johnsonovega vesoljskega centra Vanessa Wyche.

Nasa bo imena štirih astronavtov za misijo Artemis II objavila 3. aprila. Prva misija Artemis se je končala decembra, ko se je kapsula Orion brez posadke varno vrnila na Zemljo po 25-dnevnem potovanju okrog Lune.

Astronavti bodo pristali na Luni med misijo Artemis III. Med njimi bosta tudi ženska in pripadnik ali pripadnica rasne manjšine. Na Luno je do zdaj stopilo le 12 belopoltih moških.

Novice Nasa: Asteroid v velikosti nogometnega igrišča se usmerja proti Zemlji

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin