Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
27. 7. 2016,
21.36

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,60

2

Natisni članek

teroristični napad Islamska država Francija

Sreda, 27. 7. 2016, 21.36

6 let, 7 mesecev

Napadalca, ki sta ubila duhovnika, v videu prisegla zvestobo Islamski državi

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,60

2

Tiskovna agencija Amak, ki je povezana s skupino Islamska država (IS), je objavila posnetek, na katerem napadalca, ki sta v torek v cerkvi na severu Francije zajela talce in pri tem ubila duhovnika, prisegata zvestobo IS.

Na posnetku eden od moških, ki sta predstavljena kot izvajalca napada, z močnim naglasom bere zaprisego vodji IS Abuju Bakru Al Bagdadiju. Predstavita se s svojima vojnima imenoma Abu Omar in Abu Džalil al Hanafi.

"Napad sta izvedla naša vojaka"

IS je odgovornost za napad prevzela že v torek, ko je prek Amaka sporočila, da sta ga izvedla njena "vojaka". To sta storila kot odgovor na pozive državam članicam mednarodne koalicije, naj napadajo položaje IS, so še sporočili.

19-letnik je stari znanec policije

Do zdaj je sicer znana zgolj identiteta 19-letnega Adela Kermicha, ki je marca letos prišel iz zapora in je v času napada nosil elektronsko zapestnico. Med hišno preiskavo na njegovem domu pa so našli osebni dokument Abdela Malika P., ki bi lahko bil drugi napadalec. Gre prav tako za 19-letnika, ki prihaja iz francoske regije Savoja in doslej ni bil obtožen, je pojasnil vir blizu preiskave.

Enega od napadalcev naj bi pred napadom iskala policija

Francoska protiteroristična policija naj bi štiri dni pred napadom izdala opozorilo, v katerem je zapisala, da je prejela "zanesljivo" informacijo o posamezniku, "ki bi bil lahko pripravljen sodelovati v napadu na območju države". Na pozivu je bila fotografija moškega, ki je močno spominjal na drugega napadalca, je še povedal vir. Preiskovalci zdaj ugotavljajo, ali je moški na fotografiji Abdel Malik P. in ali je on dejansko drugi napadalec. Njegovih prstnih odtisov ali DNK nimajo, saj ni bil obtožen. To jim otežuje identifikacijo.

V napadu ubila 86-letnega duhovnika

Moška sta v torek v cerkvi v kraju Saint-Etienne-du-Rouvray blizu Rouena v departmaju Seine-Maritime za talce zajela 86-letnega duhovnika, ki sta mu prerezala vrat, tri nune in dva vernika. Trije drugi talci so bili ranjeni, eden od njih pa je imel hudo vbodno rano. Policija je napadalca ubila.

Ne spreglejte