SiolNET. Novice Svet
0

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Najostrejše sankcije do zdaj za Severno Korejo

0

termometer

Varnostni svet Združenih narodov je danes soglasno sprejel resolucijo, ki dodatno zaostruje sankcije proti Severni Koreji zaradi njenega nedavnega jedrskega poskusa in izstrelitve rakete.

Nove sankcije omejujejo severnokorejski izvoz, prav tako pa zapovedujejo strogo preverjanje vsega tovora, ki prihaja v državo in gre iz nje.

Popolnoma, preverljivo in nepreklicno mora opustiti obstoječe jedrske programe in jedrsko orožje Resolucija Severni Koreji nalaga, da mora popolnoma, preverljivo in nepreklicno opustiti obstoječe jedrske programe in jedrsko orožje. Dokument zapoveduje še popolno prepoved prodaje vsega konvencionalnega orožja, tudi lahkega, in opreme, med drugim tovornjakov, ki bi lahko okrepili severnokorejsko vojsko.

Resolucija od držav zahteva tudi strogo preverjanje severnokorejskega tovora, poleg tega pa še prepoveduje izvoz določenih rudnin iz Severne Koreje ter prodajo luksuznih predmetov Pjongjangu.

Januarja je izvedla svoj četrti jedrski poskus Severno Korejo so nove sankcije doletele, potem ko je 6. januarja izvedla svoj četrti jedrski preizkus, prejšnji mesec pa je še izstrelila novo raketo, pri čemer je šlo po mnenju mnogih dejansko za test rakete dolgega dosega.

Članice EU so do zdaj uveljavile že vse sankcije ZN proti Severni Koreji, uvedle pa so tudi svoje.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin