SiolNET. Novice Svet
1

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Na vojaški paradi ob francoskem dnevu državnosti tudi malijska vojska

1

termometer

 | Foto:
Na Elizejskih poljanah se je na državni praznik odvila tradicionalna vojaška parada. Pod žarečim soncem in pred ogromno množico so tokrat sprevod po ulicah otvorile malijske enote.

Vojaška letala so najprej na pariškem nebu izrisala francosko zastavo v modri, beli in rdeči barvi in preletela tudi tribuno, kjer so ob predsedniku Francoisu Hollandu med drugim sedeli generalni sekretar ZN Ban Ki Moon, začasni malijski predsednik Dioncounda Traore in ministri za obrambo 13 afriških držav, ki so sodelovale v vojaški operaciji v Maliju.

Sledila je parada po Elizejskih poljanah, na čelu katere je bilo okoli 60 malijskih vojakov, sledil pa je odred stabilizacijske misije ZN v Maliju (Minusma), ki je v začetku julija prevzela nadzor nad zagotavljanjem varnosti in stabilnosti v Maliju. Za njimi je zakorakala enota francoske vojske, ki je v posredovanju proti islamistom v Maliju v začetku leta odigrala osrednjo vlogo.

V državi je trenutno še vedno okoli 3200 francoskih vojakov, katerih naloga je olajšati izvedbo predsedniških volitev, katerih prvi krog je predviden za 28. julij. Častni povabljenec na vojaški paradi je bil dva tedna po vstopu njegove države v Evropsko unijo tudi hrvaški predsednik Ivo Josipović.

Na paradi je letos nastopilo okoli 4800 vojakov, kar je približno toliko kot lani, medtem ko je bilo število vojaških vozil, letal in helikopterjev zaradi varčevanja nekoliko manjše, je pojasnilo francosko ministrstvo za obrambo.

Predviden je sicer tudi pogovor francoskega predsednika z dvema vodilnima televizijskim postajama v državi. Hollande, katerega priljubljenost je najnižja doslej, bo v luči recesije in rekordno visoke brezposelnosti najbrž moral braniti 14 mesecev na položaju in predstaviti težavne reforme v prihodnosti.

Najverjetneje bo tema pogovora tudi petkova železniška nesreča v pariškem predmestju, v kateri je umrlo šest ljudi. 14 poškodovanih je medtem še vedno v bolnišnici, dva naj bi bila v kritičnem stanju.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin