Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Aleš Žužek

Četrtek,
20. 11. 2014,
13.12

Osveženo pred

4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

najbogatejši milijarderji bogastvo

Četrtek, 20. 11. 2014, 13.12

4 mesece

Na svetu je toliko ultrabogatašev kot še nikoli prej

Aleš Žužek

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Število ljudi, ki imajo več kot 24 milijonov evrov, je na svetu zdaj kar rekordnih 211.275. Ti ultrabogataši imajo skupaj pod palcem skoraj 27 bilijonov evrov.

Pred tedni je revija Manager objavila lestvico stotih najbogatejših Slovencev. Na tej lestvici je 39 posameznikov, zakoncev oziroma partnerjev, ki imajo več kot 24 milijonov evrov premoženja. Po merilih singapurskega podjetja Wealth-X in švicarskega podjetja UBS so to tako imenovani ultrabogataši (ultra high net worth – UHNW).

Ultrabogataši so vredni dvakrat toliko kot ZDA Omenjeni podjetji sta pred dnevi objavili novo poročilo o ultrabogataših World Ultra Wealth Report 2014. Po tem poročilu je bilo konec junija letos na svetu 211.275 ljudi, ki imajo več kot 30 milijonov ameriških dolarjev (24 milijonov evrov) premoženja.

To je rekordno število do zdaj in dvig za šest odstotkov v primerjavi z letom 2013, piše spletna stran ameriške televizijske postaje CBNC. Ti ultrabogataši imajo skupaj skoraj 27 bilijonov evrov oziroma skoraj dvakrat toliko, kot je ameriški letni bruto domači proizvod (BDP) – slabih 14 bilijonov evrov. Med 211.275 ultrabogataši jih je 2.325 (dolarskih) milijarderjev.

Gotovina je tveganje, obveznice niso več varne, premalo razpršenosti premoženja Kot opozarja Simon Smiles iz UBS Wealth Management, imajo ultrabogataši v povprečju skoraj 25 odstotkov svojega premoženja v gotovini, kar je dokaj tvegano, saj jim lahko bogastvo hitro skopni zaradi višje inflacije.

Smiles tudi poudarja, da nakupi ameriških in nemških državnih obveznic niso več varni. Tveganje za ultrabogataše je tudi, da imajo ti v povprečju kar dve tretjini svojega premoženja zbranega v svojih jedrnih dejavnostih, torej je njihovo premoženje premalo razpršeno.

Je varneje kupovati delnice podjetij na borzi kot biti lastnik podjetja? Večina ultrabogatašev je samoustvarjenih (t. i. self-made) in vodijo podjetje, ki so ga ustanovili. Vrednost teh podjetij za skoraj dvakrat presega vrednost, ki ga imajo ultrabogataši v povprečju v delnicah podjetij, ki so uvrščene na borzo.

Kot pravi Smiles, to pomeni, da ultrabogataše, ki imajo premoženje v svojih (neborznih) podjetjih, zelo ogrožajo morebitni zunanji šoki, kot so tehnološke spremembe, nova zakonodaja ali spremembe v svetovni geopolitiki.

Najbolj skokovita rast ultrabogatašev je v Aziji Poročilo o ultrabogataših napoveduje, da se bo njihovo število v prihodnjih petih letih zvišalo na 250 tisoč. Najhitrejša rast bo v Aziji, za zdaj pa je največ ultrabogatašev še vedno v Evropi in Severni Ameriki, in sicer 69.560.

Poročilo Wealth-X in UBS je eno od številnih poročil o bogastvu po svetu in bogataših. Sorodno je poročilo World Wealth Report, ki ga pripravlja londonsko nepremičninsko svetovalno podjetje Knight Frank.

Knight Frank je naštel manj ultrabogatašev Po tem poročilu je bilo lani 167.669 ultrabogatašev, torej precej manj kot v singapursko-švicarskem poročilu (tudi če upoštevamo, da se singapursko-švicarsko poročilo štetje ultrabogatašev konča junija letos). Po Knight Franku so med ultrabogataši 37.104 taki, ki imajo vsaj sto milijonov ameriških dolarjev premoženja (t. i. centomilijonarji oziroma superbogataši po merilih Boston Consulting Group, ki pripravlja Global Wealth Report), dolarskih milijarderjev pa je 1.682 (torej manj kot po raziskavah Wealt-X in UBS.

Najbolj se je povečalo število milijarderjev Po poročilu Knight Franka se je število ultrabogatašev od leta 2003 povečalo za 59 odstotkov (najbolj na Bližnjem vzhodu, v Latinski Ameriki, Aziji in Oceaniji ter Afriki). Število centomilijonarjev se je v istem obdobju povečalo za 62 odstotkov, število milijarderjev pa za 80 odstotkov (vir poročila: podjetje za raziskavo bogastva WealthInsight).

Ne spreglejte