Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
24. 9. 2015,
16.58

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Madžarska begunci migranti zid ograja

Četrtek, 24. 9. 2015, 16.58

8 let

Na slovenski meji bodeča žica, vojska in policija

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Madžarski zunanji minister Peter Szijjarto je slovenskemu ministru Karlu Erjavcu v neuradnem pogovoru pojasnil, da je postavitev žice na meji s Slovenijo začasen ukrep, ograja pa provizorična.

V četrtek so madžarski varnostni organi na slovensko-madžarski meji postavili okrog 500 m ograje iz bodeče žice na relaciji od avtoceste do bivšega mejnega prehoda Pince. Prav tako je bodeča žica v dolžini okrog 500 metrov nameščena v Dolgi vasi in sicer od bivšega mejnega prehoda v smeri Mostja. Madžarski policisti in vojaki izvajajo nadzor meje, so sporočili s slovenske policije.

Szijjarto Erjavcu: Ograja je provizorična in začasna Postavili so jo preventivno, ker se bojijo novega močnega migrantskega vala, pravi minister Karl Erjavec, ki v petek pričakuje uradno informacijo Madžarske.

Erjavec je namreč poklical madžarskega kolega in med drugim izrazil presenečenje nad tem, da jih soseda ni obvestila o postavljanju bodeče žice na meji s Slovenijo. Kot pravi slovenski zunanji minister, mu je Szijjarto tudi na to vprašanje odgovoril s pojasnilom, da je ograja provizorična in začasna.

Erjavec ga je zaprosil, da slovenske oblasti o tem tudi pisno informirajo. Prav tako je madžarskemu kolegu povedal, da se mu takšno ravnanje ne zdi potrebno, čeprav gre za provizorično ograjo.

Slovenski veleposlanici v Budimpešti pa je minister Erjavec naročil, da v petek pridobi potrebne informacije na madžarskem ministrstvu za notranje zadeve.

Slovenija bo ukrepala po diplomatski poti Župan Lendave Anton Balažek je za STA potrdil, da so ga zjutraj obvestili o začetku postavljanja ograje. Potrdil je, da ograjo postavljajo na mejnih prehodih v Pincah in tudi na mejnem prehodu Dolga vas.

"Že pri prvem begunskem valu je bilo pomembno, kako bo ravnala Madžarska, in ravno postavitev ograje je bila prvi faktor, ki smo ga zaznavali kot relevantnega glede morebitne preusmeritve toka migrantov k nam," je povedala ministrica za notranje zadeve Vesna Györkös Žnidar.

Spomnila je, da je zatem Madžarska zaostrila zakonodajo, "zdaj pa stopnjuje v smeri nedopuščanja vstopa v svojo državo". Zato je po njenih besedah to dejavnik, ki ga bodo upoštevali pri analizi dogajanja v regiji in odzivanju na dogodke v regiji.

Ministrica je še pojasnila, da je notranje ministrstvo takoj, ko je prejelo dokumentacijo glede dogodkov na madžarski meji, o tem obvestilo ministrstvo za zunanje zadeve, ki je prevzelo postopek.

Presenečen nad novicami, da Madžarska postavlja bodečo žico na meji s Slovenijo in da jih o tem ni obvestila, je tudi poslanec madžarske narodne skupnosti v DZ Laszlo Göncz. Trdno upa, da do resnejših zapletov v odnosih med državama ne bo prišlo in da ograja tam ne bo dolgo stala, poudarja pa, da tudi sam pričakuje komentar in odgovore madžarske oblasti.

Promet med državama poteka brez posebnosti Na vprašanje, zakaj o tem niso obvestili javnosti, je odgovoril, da je ministrstvo takoj, ko je izvedelo za zadevo oz. jo lahko dokumentiralo, obvestilo ministrstvo za zunanje zadeve. Gre namreč za območje druge države, je dodal. Verjame tudi, da so na zunanjem ministrstvu v stiku z madžarskimi oblastmi. Zatrdil je, da ta trenutek promet med državama prek mejnih prehodov poteka brez posebnosti. Predpostavljajo, da gre za zavarovanje zelene meje.

Ne spreglejte