Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
6. 6. 2013,
8.02

Osveženo pred

8 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Četrtek, 6. 6. 2013, 8.02

8 let, 3 mesece

Na poti na ISS evropska raketa z rekordno količino tovora

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3
Iz evropskega vesoljskega izstrelišča Kourou v Francoski Gvajani so proti Mednarodni vesoljski postaji (ISS) izstrelili raketo ariane, na kateri je rekordna količina, 6,6 tone tovora.

Ariane je na ISS ponesla hrano, kisik in opremo za izvajanje poskusov. Tovorno plovilo, ki so ga poimenovali Albert Einstein, je najtežje vesoljsko plovilo, ki ga je kdaj izstrelila Evropa, saj tehta več kot 20 ton.

Alberta Einsteina so s pomočje rakete ariane brez človeške posadke izstrelili v sredo ob 18.52 po lokalnem času oziroma 23.52 po srednjeevropskem, izstrelitev pa je potekala brez težav. Na ISS naj bi se priključila 15. junija.

Einstein bo porabil približno deset dni, da se bo približal mednarodni vesoljski postaji. Priključitev bo spremljal italijanski astronavt Luca Parmitano, ki je na postajo prispel prejšnji teden. Na tovornem vozilu bo kar nekaj stvari, ki so namenjene prav Parmitanu, med drugim tudi precej italijanske hrane kot so lazanje in rižote.

Einstein bo na ISS priključen do oktobra, v tem času pa bodo astronavti postopoma z njega odložili 6,6 ton dobrin in jih nadomestili s smetmi, ki so se v tem času nabrale na postaji.

Ne spreglejte