Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
16. 1. 2015,
13.25

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Švica

Petek, 16. 1. 2015, 13.25

8 let

Na Poljskem, Hrvaškem in Madžarskem panika zaradi višjega švicarskega franka

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Odprava zgornje vrednosti za švicarsko valuto je močno vznemirila poljske in hrvaške posojilojemalce. Madžarska, kjer ima skoraj milijon ljudi posojila v frankih, miri državljane.

Švicarska centralna banka je v četrtek nepričakovano odpravila zgornjo mejo vrednosti za švicarsko valuto pri 1,20 franka za en evro, ki jo je z različnimi ukrepi na valutnem trgu branila dobra tri leta. Odločitev centralne banke pa je slaba novica za posojilojemalce, ki imajo posojila, vezana na frank.

Frank se je v primerjavi s poljskim zlotom okrepil za kar 40 odstotkov Vrednost franka je v primerjavi z evrom v četrtek poskočila za skoraj 30 odstotkov in celo presegla vrednost skupne evropske valute, medtem ko se je frank v primerjavi s poljskim zlotom okrepil za kar 40 odstotkov, kar je vznemirilo približno 700.000 poljskih posojilojemalcev.

Obroki posojil, vezanih na frank, se bodo povečali tudi za približno 60.000 Hrvatov, saj je hrvaška kuna v primerjavi s frankom v četrtek izgubila približno 17 odstotkov vrednosti. Na Hrvaškem je od leta 2000 približno 100.000 državljanov vzelo posojila v švicarskih frankih. Približno 80 odstotkov so bila stanovanjska posojila, ostalo pa so bila posojila za nakup avtomobilov.

Avstrijci zadovoljni Madžarska pa je po skoku vrednosti franka mirila približno milijon državljanov, ki ima v frankih za 10 milijard evrov posojil. Poudarili so, da rast vrednosti švicarske valute ne bo občutno vplivala na njihove obroke, saj so že leta 2011 fiksirali tečaj švicarskega franka za namen odplačevanja posojil, ko se je frank glede na forint okrepil skoraj za polovico.

Medtem pa so bile avstrijske oblasti v četrtek zadovoljne, saj so leta 2008 odpravili možnost odobravanja novih posojil v frankih. "Odločitev švicarske centralne banke potrjuje, da je bila naša strategija zmanjševanja tveganja v zvezi s posojili v tujih valutah dobra," je ocenil predstavnik avstrijskega finančnega ministrstva Klaus Grubelnik.

Ne spreglejte