Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
8. 2. 2015,
12.40

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Rusija Ukrajina kriza Nato Sergej Lavrov Jens Stoltenberg

Nedelja, 8. 2. 2015, 12.40

8 let

Na Münchenski varnostni konferenci v ospredju ukrajinska kriza

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
V bavarski prestolnici se je danes zaključila tridnevna Münchenska varnostna konferenca, kjer je kot glavna tema prevladovala ukrajinska kriza.

Dialog med Natom in Rusijo na tako visoki ravni ni potekal od začetka spopadov na vzhodu Ukrajine aprila lani. Zaradi priključitve ukrajinskega polotoka Krim Rusiji je Nato prekinil vse politične odnose z Moskvo. Čeprav teoretično kanali za komunikacijo ostajajo odprti, so odnosi na najslabši ravni od konca hladne vojne.

Stoltenberg je Moskvo obtožil, da krši ozemeljsko celovitost Ukrajine Podpora, ki jo Nato ponuja vojaškim operacijam Kijeva proti upornikom, nikakor ne prispeva k iskanju mirne rešitve za globoko ukrajinsko krizo, je dejal Lavrov Stoltenbergu, so sporočili z ruskega zunanjega ministrstva.

Stoltenberg je po lastnih besedah v pogovoru izpostavil odgovornost Rusije za razmere v Ukrajini, ker podpira separatiste in ne spoštuje pravil. Moskvo je še obtožil, da krši ozemeljsko celovitost Ukrajine.

Povedal je še, da je Lavrovu pojasnil ukrepe, ki jih je sprejela zveza Nato v "neposrednem odgovoru na dogajanje v Ukrajini".

Lavrov je prepričan, da dejavnost Nata spodkopava celoten sistem evroatlantske varnosti Obrambni ministri članic zavezništva so v četrtek v "odgovor na rusko nasilje v Ukrajini" oblikovali 5.000-članske sile za izredno hitro posredovanje in se odločili vzpostaviti šest poveljniških centrov v državah na vzhodu zavezništva.

Lavrov je v pogovoru s Stoltenbergom presodil, da gre za ukrepe, ki pomenijo "vojaško okrepitev zavezništva ter povečanje vojaške navzočnosti in infrastrukture na vzhodu Nata, kot tudi občutno povečanje vojaških vaj blizu ruskih meja, kar povzroča dodatne napetosti". To po njegovem mnenju spodkopava celoten sistem evroatlantske varnosti.

Stoltenberg je ponovil, da so ukrepi Nata sorazmerni in obrambne narave, še poroča AFP.

John Kerry: Ukrajinsko krizo je mogoče končati le na diplomatski način Ameriški državni sekretar John Kerry pa je poudaril potrebo po enotnosti med ZDA in EU glede postopanja v zvezi z ukrajinsko krizo, čeprav obstajajo precejšnje razlike v stališčih med ameriškim in nemškim političnim vodstvom o dobavi orožja ukrajinskim silam.

Kerry je sicer poudaril, da ni bistvenih razhajanj v stališčih in da tesno sodelujejo z evropskimi partnerji pri naporih za razrešitev ukrajinske krize, ki jo je lahko po njegovem mogoče končati le na diplomatski način.

Ameriški državni sekretar je še izkoristil priložnost, da je napadel ruskega predsednika Vladimirja Putina in domnevne ruske napore za destabilizacijo vzhoda Ukrajine.

"Ameriško dobavljanje orožja Ukrajini bi lahko ogrozilo politično rešitev krize" Kerry je o ukrajinski krizi v soboto razpravljal tudi z ruskim kolegom Sergejem Lavrovom. Njuni predstavniki so kasneje sporočili, da sta oba izrazila podporo francosko-nemški mirovni pobudi, ki sta jo nemška kanclerka Angela Merkel in francoski predsednik Francois Hollande že predstavila vodstvu v Ukrajini in Rusiji.

Kerry je po srečanju sporočil, da je Lavrovu zatrdil, da je pomiritev razmer v interesu vseh. Oba pa sta se strinjala, da politična rešitev konflikta nima alternative.

Lavrov je po poročanju ruske tiskovne agencije Tass Kerryja opozoril, da bi imelo ameriško dobavljanje orožja Ukrajini nepredvidljive posledice in bi lahko ogrozilo politično rešitev krize. Ameriški mediji so sicer pred dnevi poročali, da vrh ameriške administracije razpravlja o dodatni pomoči Ukrajini v obliki protitankovskih raket, lahkega orožja in streliva.

Ne spreglejte