Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
15. 10. 2019,
7.48

Osveženo pred

4 leta, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,58

Natisni članek

demonstracije Katalonija protest Španija

Torek, 15. 10. 2019, 7.48

4 leta, 6 mesecev

Na ulicah katalonskih mest znova na tisoče protestnikov #foto #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,58

V Kataloniji se tudi nocoj nadaljujejo protesti po obsodbi devetih nekdanjih katalonskih voditeljev. Na ulicah mest se je zbralo na tisoče ljudi, v Barceloni pa so se protestniki spet spopadli s policijo. Na množičnih protestih, ki so po obsodbi devetih nekdanjih katalonskih voditeljev izbruhnili v Barceloni in nekaterih drugih katalonskih mestih, je bilo sicer v ponedeljek zvečer v spopadih med protestniki in policijo ranjenih najmanj 75 ljudi. Najhuje je bilo na barcelonskem letališču, kjer so odpovedali več kot sto letov. O odpovedih letov poročajo tudi danes.

Protestniki, nekateri so bili tudi delno zamaskirani, so v policijo metali različne predmete, policija pa jim je odgovorila s palicami. Blokirali so številne ceste v Kataloniji, med drugim nekatere najpomembnejše avenije Barceloni.

V Barceloni so se protestniki spet spopadli s policijo. | Foto: Reuters V Barceloni so se protestniki spet spopadli s policijo. Foto: Reuters

Zagovorniki neodvisnosti Katalonije so se množično zbrali tudi v Gironi, Lleidi in Tarragoni. Na letališču Prat v Barceloni so zjutraj zaradi protestov preklicali približno 45 poletov. Protesti nocoj sicer niso tako množični kot v ponedeljek, ko so popolnoma ohromili železniški promet in letališče v Barceloni.

Španija Katalonija Oriol Junqueras
Novice Špansko vrhovno sodišče katalonskim voditeljem dosodilo do 13 let zapora

Predsednik katalonske vlade sporočil, da bodo ponovno organizirali referendum

Predsednik katalonske vlade Quim Torra je danes sporočil, da bodo zagovorniki neodvisnosti ponovno organizirali referendum o neodvisnosti Katalonije, kdaj na bi ta potekal, pa po poročanju tujih tiskovnih agencij ni navedel.

Protesti so predvideni vsaj do petka, ko naj bi v Barceloni potekal množični shod. | Foto: Reuters Protesti so predvideni vsaj do petka, ko naj bi v Barceloni potekal množični shod. Foto: Reuters

Na množičnih protestih, ki so po obsodbi devetih nekdanjih katalonskih voditeljev izbruhnili v Barceloni in nekaterih drugih katalonskih mestih, je bilo v ponedeljek zvečer v spopadih med protestniki in policijo ranjenih več kot 70 ljudi. Najhuje je bilo na barcelonskem letališču, kjer so odpovedali prek sto letov.

Protestniki so se v ponedeljek spontano začeli zbirati v Barceloni in Gironi kmalu po objavi sodbe španskega vrhovnega sodišča, ki je devetim katalonskim voditeljem zaradi njihove vloge v poskusu odcepitve Katalonije od Španije leta 2017 dosodilo od devet do 13 let zapora. Obsojeni so zaradi vstajništva in zlorabe javnih sredstev. Protesti so predvideni vsaj do petka, ko naj bi v Barceloni potekal množični shod.

Protestniki v Barceloni
Novice Na katalonskih ulicah se zbirajo nasprotniki sodbe katalonskim voditeljem

 

Ne spreglejte