SiolNET. Novice Svet
1,20

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Na Kosovu je napeto, vendar mirno

1,20

termometer

Kosovo
Foto: STA

Po več špekulacijah o možnosti izbruha nasilja na večinsko srbskem severnem delu Kosova, ki so v zadnjih dneh povečale skrbi med tamkajšnjimi Srbi, je na Kosovu danes mirno. Pozornost vzbuja le navzočnost vojakov sil Kfor ob cestah, ki vodijo k jezeru Gazivode nedaleč od kraja Zubin Potok zahodno od Mitrovice, poročajo tuji mediji.

Srbska tiskovna agencija Tanjug poroča, da so v Kforju zagotovili, da gre za redno vojaško vajo. Več vozil z okoli 20 pripadniki sil je stalo ob cestah, tako da niso preprečevali dostopa do tega umetnega jezera niti do tamkajšnje hidroelektrarne. Popoldne je agencija poročala le še o dveh vozilih in nekaj vojakih.

Te dni je bilo jezero, ki leži na meji s Srbijo, v središču špekulacij, da bi prav tam lahko prišlo do nasilja. Vprašanje uporabe jezera in tamkajšnje hidroelektrarne, ki je v lasti srbskega elektropodjetja, je eno od vprašanj v okviru dialoga med Beogradom in Prištino, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

Po več špekulacijah o možnosti izbruha nasilja na večinsko srbskem severnem delu Kosova, ki so v zadnjih dneh povečale skrbi med tamkajšnjimi Srbi, je na Kosovu danes mirno. Po več špekulacijah o možnosti izbruha nasilja na večinsko srbskem severnem delu Kosova, ki so v zadnjih dneh povečale skrbi med tamkajšnjimi Srbi, je na Kosovu danes mirno. Foto: STA

Đurić: Srbi me bodo izvajali nobenih dejanj

Vodja urada srbske vlade za Kosovo Marko Đurić je po današnji seji srbskega sveta za nacionalno varnost, ki so ga sklicali zaradi razmer na Kosovu, zagotovil, da Srbi ne bodo izvajali nobenih dejanj, ki bi albanskim oblastem na Kosovu ali mednarodni skupnosti dali izgovor za ukrepanje proti Srbom. Dogovorili so se tudi o več ukrepih.

Sejo so sklicali po tem, ko so se v prištinskim medijih pojavljale informacije, da bodo Srbi na severu Kosova danes razglasili avtonomijo, beograjski mediji pa so poročali, da bodo kosovski Albanci skušali zavzeti Hidroelektrarno Gazivode, poroča srbska tiskovna agencija Beta.

Srbski predsednik Aleksandar Vučić je dejal, da so na seji sveta za nacionalno varnost  več  ukrepov in predlogov za vlado in varnostne sile za "okrepitev naše bojne pripravljenosti in da bi bili pripravljeni na vse izzive v prihodnosti". Srbski predsednik Aleksandar Vučić je dejal, da so na seji sveta za nacionalno varnost več ukrepov in predlogov za vlado in varnostne sile za "okrepitev naše bojne pripravljenosti in da bi bili pripravljeni na vse izzive v prihodnosti". Foto: Reuters

Sprejeti ukrepi in predlogi za vlado in varnostne sile

Srbski predsednik Aleksandar Vučić je po seji dejal, da so politični nasprotniki, posamezni pripadniki srbske pravoslavne cerkve in tuji centri moči v minulih dneh obtoževali oblasti v Srbiji, da se z oblastmi v Prištini dogovarjajo o incidentih. Na seji sveta za nacionalno varnost so po njegovih besedah sprejeli več pomembnih ukrepov in predlogov za vlado in varnostne sile za "okrepitev naše bojne pripravljenosti in da bi bili pripravljeni na vse izzive v prihodnosti", poroča hrvaška tiskovna agencija Hina.

V petek je na Srbe na Kosovu naslovil odprto pismo, v katerem jih je pozval k miru in naj ne nasedajo morebitnim provokacijam. Ob tem jim je zagotovil, da dokler je on predsednik, "ne bo dovolil organiziranega nasilja nad Srbi in njihovimi svetinjami" ter da ne bo "nove Nevihte" niti pregona Srbov. Slednje je ponovil tudi danes.

Evropska unija je v petek izpostavila, da se je treba na Kosovu izogniti napetostim, ki bi ogrozile skupen cilj - normalizacijo odnosov med Prištino in Beogradom in dosego pravno obvezujočega sporazuma. Evropska unija je v petek izpostavila, da se je treba na Kosovu izogniti napetostim, ki bi ogrozile skupen cilj - normalizacijo odnosov med Prištino in Beogradom in dosego pravno obvezujočega sporazuma. Foto: Getty Images

Kosovski predsednik Thaci je rojake pozval k umirjenosti

K umirjenosti in naj se vzdržijo provokacij pa je danes rojake pozval kosovski predsednik Hashim Thaci, ki je dejal, da je Kosovo zavezano popolni normalizaciji odnosov s Srbijo.

Do novih napetosti je prišlo ob današnjem izteku roka, do katerega bi morale oblasti v Prištini v skladu s sporazumom o normalizacijo odnosov z Beogradom pripraviti osnutek statuta Skupnosti srbskih občin, ki bi zagotovil avtonomijo srbski manjšini. Prištinski mediji so poročali, da naj bi kosovska vlada osnutek danes poslala EU, ki posreduje v dialogu.

Thaci je v današnji izjavi za javnost še zagotovil, da se posvečajo končanju osnutka statuta v skladu s sporazumi z Beogradom in odločitvijo kosovskega ustavnega sodišča, navaja Beta.

Papež Frančišek Novice Papež zaradi spolnih zlorab izključil hrvaškega meniha

EU: Na Kosovem se je treba izogniti napetostim

Evropska unija je v petek izpostavila, da se je treba na Kosovu izogniti napetostim, ki bi ogrozile skupen cilj - normalizacijo odnosov med Prištino in Beogradom in dosego pravno obvezujočega sporazuma.

EU je Prištini po večkratnih zamudah pri uresničevanju sporazuma o normalizaciji odnosov aprila letos določila, da mora do 4. avgusta pripraviti osnutek statuta.

Skupnost srbskih občin je mednarodno priznana oblika avtonomije kosovskih Srbov, za katero sta se Priština in Beograd dogovorila že leta 2013.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 22
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin