Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
9. 2. 2015,
12.11

Osveženo pred

8 let, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3
Kitajska

Natisni članek

Ponedeljek, 9. 2. 2015, 12.11

8 let, 4 mesece

Na Kitajskem usmrtili rudarskega tajkuna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3
Na Kitajskem so usmrtili na smrt obsojenega rudarskega tajkuna Liu Hana. Bivši šef skupine Hanlong iz Sečuana je bil maja lani obsojen na smrt zaradi "vodenja mafijske kriminalne združbe in umora".

Poleg Liuja so bili usmrčeni tudi njegov mlajši brat Liu Wei in trije sostorilci. Liu naj bi imel povezave z nekdaj vplivnim šefom notranje varnosti in bivšim članom stalnega komiteja politbiroja kitajske komunistične partije Zhou Yongkangom, proti kateremu trenutno poteka preiskava zaradi korupcije.

Skupina Hanlong je velik zasebni konglomerat, ki se med drugim ukvarja z rudarstvom, telekomunikacijami in kemično industrijo. Družba, ki so ji vladni uradniki gledali skozi prste, je nezakonito monopolizirala igralniško dejavnost v mestu Guanghan v provinci Sečuan, tiranizirala lokalne prebivalce ter resno škodovala lokalnemu gospodarstvu in družbenemu redu.

V zadnjih mesecih se je pod drobnogledom oblasti znašlo več visokih uradnikov iz Sečuana. Ta provinca je sodila pod vplivno območje Zhou Yongkanga, ki je bil decembra lani aretiran v okviru kampanje predsednika Xijinpinga proti korupciji. Zhou je bil partijski sekretar v Sečuanu, preden je leta 2003 postal minister za notranjo varnost, poroča BBC.

Ne spreglejte