Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
16. 9. 2011,
7.32

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Ban Ki Moon Kosovo Srbija

Petek, 16. 9. 2011, 7.32

8 let

Na Jarinju in Brnjaku tudi kosovski policisti in cariniki, a niso operativni

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
V misiji Eulex na Kosovu so uradno potrdili, da so prevzeli nadzor na mejnih prehodih Jarinje in Brnjak.

Kot so pojasnili, so na prehodih prisotni tudi kosovski policisti in cariniki, in sicer tako srbske kot albanske narodnosti, a operativne naloge opravlja le Eulex. Na Kosovo so medtem prispeli predstavniki dveh srbskih strank.

"Vloga policistov in carinika je zgolj simbolična"

Na obeh prehodih na meji med Kosovom in Srbijo so poleg pripadnikov misije EU prisotni še po dva kosovska mejna policista in en kosovski carinik, katerih vloga pa je zgolj simbolična, je povedal tiskovni predstavnik Eulexa Nicholas Hutton.

Kosovski premier Hashim Thaci je medtem v Prištini potrdil, da so bili kosovski cariniki zjutraj uspešno razporejeni na prehoda Brnjak in Jarinje. Tudi on je prebivalce severa Kosova pozval, naj ostanejo mirni, in obenem ponovil, da današnji dogodki niso uperjeni proti ljudem, ampak gre za spoštovanje in izvajanje kosovske ustave in zakonov, pri čemer Prištino podpira tudi mednarodna skupnost.

"Kfor in Eulex ravnata v skladu z mandatom ZN"

Da so na prehodih poleg pripadnikov Kforja in Eulexa danes prisotni kosovski policisti in cariniki, ki pa ne igrajo nobene vloge, je na novinarski konferenci v Beogradu sporočil tudi tiskovni predstavnik srbske vlade Milivoje Mihajlović. Obenem je kosovske Srbe pozval, naj ostanejo mirni in ne nasedajo provokacijam. Zatrdil je tudi, da Kfor in Eulex ravnata v skladu z mandatom Združenih narodov.

Bolj oster je bil srbski notranji minister Ivica Dačić, ki je ocenil, da predstavlja prisotnost kosovskih policistov in carinikov na mejnih prehodih zlorabo dogovora o priznavanju carinskih pečatov, ki sta ga Beograd in Priština dosegla 2. septembra v Bruslju.

"To spominja na pravljico, predstavo ..."

Kot je dejal, so skušale oblasti v Prištini z enostransko akcijo "iz lastnih notranjih interesov simbolično pokazati, da se carina Kosova nahaja na administrativni liniji", s tem pa so znova povzročile napetosti. "To spominja na pravljico, predstavo ... saj imate situacijo, ko mora carinik s helikopterjem prihajati na administrativno linijo," je menil in dodal, da v realnosti kaj takega pač ne more trajati.

Ker sta Kfor in Eulex že v četrtek zvečer zaprla sporna prehoda - kot je pojasnil Hutton, zaradi varnostnih razmer in cestnih blokad - so po alternativnih poteh danes preko meje na sever Kosova ločeno prispeli predstavniki Srbske radikalne stranke (SRS) in Demokratske stranke Srbije (DSS). Kot so napovedali, bodo tam tudi ostali in podprli lokalne Srbe. Na čelu skupin sta podpredsednika obeh strank, Dragan Todorović iz SRS in Miloš Jovanović iz DSS.

Začenja se uresničevanje dogovora o carinskih pečatih

Z namestitvijo kosovskih policistov in carinikov na omenjenih mejnih prehodih se po pojasnilih Prištine in misije Eulex začenja uresničevanje dogovora o carinskih pečatih, ki so ga v okviru neposrednega dialoga pod okriljem EU 2. septembra dosegli predstavniki Prištine in Beograda.

V okviru tega dogovora je Beograd več kot tri leta po razglasitvi neodvisnosti Kosova vendarle pristal, da prizna carinske pečate z oznako Kosovo in tako omogoči uvoz kosovskega blaga v Srbijo, Priština pa je po drugi strani obljubila odpravo julija letos uvedenega embarga na uvoz iz Srbije.

Prvi tovornjak z blagom iz Srbije že prispel na Kosovo

Kosovo je svojo obljubo že izpolnilo, saj je danes po zagotovilih kosovske ministrice za trgovino in industrijo Mimoze Kusari-Ljilja prvi tovornjak z blagom iz Srbije že prispel na Kosovo. Uvoz iz Srbije je danes spet stekel na mejnem prehodu Merdare severno od Prištine, kjer naj bi mejo prestopilo pet vlačilcev s pšenico.

Uvoz kosovskega blaga v Srbijo po drugi strani še ni stekel, naj pa bi po navedbah kosovske ministrice prvi tovornjak s kosovskim blagom proti severni sosedi krenil še "danes ali jutri". S tem se bo pokazalo, ali se uresničuje 2. septembra dosežen dogovor, je poudarila Kusari-Ljiljeva.

Ashtonova izrazila zadovoljstvo

Na današnji prevzem nadzora Eulexa nad mejnima prehodoma Jarinje in Brnjak se je odzvala tudi visoka zunanjepolitična predstavnica EU Catherine Ashton. Izrazila je zadovoljstvo, da je v eno smer ponovno stekel uvoz blaga in kot je sporočila, upa, da bo uvoz kmalu vzpostavljen v obeh smereh.

Obenem je Ashtonova poudarila, da "uresničitev dogovora o carinskih pečatih ne prejudicira vprašanja statusa". "Gre za prosto trgovino in krepitev pravne države na Kosovu," je sporočila Ashtonova in vse na severu Kosova pozvala k ohranitvi miru in zadržanosti.

K tovrstnemu odnosu je danes pozvala tudi Organizacija za varnost in sodelovanje v Evropi (Ovse). Kot je poudaril litovski zunanji minister Andronius Azubalis, ki trenutno predseduje organizaciji, bi morali "nerešena vprašanja reševati na miren in odgovoren način prek dialoga pod vodstvom EU". Prednostna naloga pri tem bi moralo biti zagotavljanje varnosti ljudi, ne glede na njihovo etnično pripadnost.

Situacija je zaenkrat relativno mirna Poveljnik slovenskega kontingenta v silah Kfor, podpolkovnik Peter Einfalt je glede trenutnih razmer na severu Kosova za STA povedal, da je situacija zaenkrat "relativno mirna", saj se ne dogaja nič posebnega oziroma "nič, kar ne bi bilo pričakovano".

Kot je sicer pojasnil, lokalni Srbi še naprej blokirajo vse ceste, ki vodijo od Kosovske Mitrovice do spornih mejnih prehodov. Ker so blokirane ceste na prehodih, je Kfor zaprl tudi sama prehoda, je pojasnil. Pri zapori pred prehodom Jarinje je poleg tega pred nekaj urami prišlo do demonstracij, ki pa jih po njegovih podatkih ni spremljalo nasilje.

Ne spreglejte