Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
4. 12. 2015,
21.45

Osveženo pred

8 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Hrvaška volitve HDZ SDP Most Božo Petrov Tomislav Karamarko Zoran Milanović

Petek, 4. 12. 2015, 21.45

8 let, 3 mesece

Na Hrvaškem so mogoče nove volitve

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Hrvaška dober mesec po volitvah nima ne nove vlade ne novega parlamenta.

V ponedeljek se bo na Hrvaškem začel drugi krog posvetovanj pri predsednici države Kolindi Grabar Kitarović v zvezi z izborom mandatarja nove vlade. Več kot mesec dni od volitev namreč na Hrvaškem nimajo ne vlade niti se ni oblikoval parlament.

Neuspešen poskus sestave parlamenta V sredo so sicer skušali oblikovati parlament, a jim ni uspelo, ker predlagani kandidat za predsednika parlamenta ni dobil dovolj glasov. Pravzaprav je to značilno za mesec dni dogajanja po volitvah.

Predsednika sabora ni predlagala HDZ, ki je na volitvah dobila največ glasov, temveč je bil predlagan član Mosta, ustavni pravnik Robert Podolnjak. Predlagal pa ga ni Most, temveč SDP. Toda ker ga niso podprli poslanci HDZ, je Podolnjak odstopil od kandidature. Kot je dejal, bi bil predsednik sabora le, če bi bil doseženo soglasje.

Če ne drugega, je neuspel poskus oblikovanja parlamenta preštel glasove ene in druge strani: HDZ ima še vedno 59 glasov, SDP jih ima skupaj z istrsko stranko IDS in manjšinskimi predstavniki 66. Za vlado jih ena ali druga stran potrebuje 76. Zdaj se baranta z glasovi Milana Bandića, ki glasove HDZ pogojuje s koalicijo z Mostom in seveda z 18 glasovi Mosta.

Matematika pa je ujeta v politično patpozicijo. Most želi veliko koalicijo z SDP in HDZ. HDZ ne želi vlade z SDP in obratno, Most se do zdaj ni želel povezati le z eno stranjo: s SDP se ne more, ker je med njima veliko ideoloških razlik, s HDZ se noče, ker bi se potem izkazalo, da je le frakcija te stranke.

Razprtije v Mostu Toda Most, ki je odločilen na tehtnici za novo vlado, še zdaleč ni tako trden, kot se zdi. Že nekaj dni po volitvah so iz stranke izključili člana Draga Prgometa, nekdanjega podpredsednika HDZ, ker se je na svojo roko sestal z Zoranom Milanovićem.

Nato so bile vse glasnejše kritike nekaterih članov Mosta, da se njihov vodja Božo Petrov obnaša dvolično, češ da jim na sestankih govori nekaj, nato pa stori popolnoma drugače. Med poslanci Mosta tudi ni soglasja, koga bi podprli za mandatarja. Kar nekaj jih je, ki bi podprli Milanovića, ne pa Petrova. Na te odpadniške glasove računa SDP, ki bi ji tako morebiti uspelo sestaviti vlado brez Mosta.

Voditelj Mosta brez jasnih stališč Nezadovoljni so tudi volivci te opcije. Na vhodu v njihov sedež v Zagrebu so jim na dan neuspešne seje parlamenta pustili zanimivo sporočilo: "Dragi Most, to danes je bila nacionalna sramota zaradi vašega vztrajanja pri levi in desni opciji skupaj. To je utopija. Odločite se in levo ali desno izvedite reforme, ne pa da zahtevate nemogoče. Gospod Petrov, zavzemite stališče ali pa se vrnite v samostan. In vrnite nam Prgometa, ki je vsaj imel stališče, pa ste ga izključili."

Nad Mostom je razočaran tudi njihov največji donator Branko Roglič, ki je v oddaji Nedeljom u 2 dejal, da se ljudje iz Mosta verjetno ne zavedajo, v kakšni situaciji je država, sicer ne bi vztrajali pri nemogočem. Prav tako ga je zmotilo, kako nedemokratično so iz stranke izključili Draga Prgometa. "Razočaran sem nad njihovim obnašanje. Naslednjič bom dobro razmislil, preden dam še kakšno kuno," je dejal podjetnik in dodal, da se mu zdijo nove volitve najboljša rešitev.

Predsednica "središče stabilnosti" Kakorkoli: v ponedeljek se bodo najprej na pobudo stranke Most sestali HDZ, SDP in Most. Most je za sklicani sestanek celo postavil ultimat, da kdor ne pride, je izpadel iz igre za vlado. V upanju, da bo eni ali drugi opciji uspelo zbrati 76 poslancev, ki bi podprli njihovega mandatarja in bi tako lahko sestavili vlado, je nova posvetovanja razpisala tudi predsednica.

Iz urada predsednice pa so sporočili, da jih ne bodo sklicevali v nedogled . Prav tako se jim zdi, da se je predsednica izkazala kot "središče stabilnosti", saj ni popustila pritiskom HDZ, da mora mandat dati relativnemu zmagovalcu volitev Tomislavu Karamarku. Tudi njenemu uradu pa je jasno, da ta hip velika koalicija ni mogoča. Zato razmišljajo tudi o možnosti novih volitev.

Po ocenah Jutarnjega lista bi Hrvaško nove volitve stale okoli 17 milijonov evrov.

Ne spreglejte