Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
25. 11. 2019,
12.47

Osveženo pred

4 leta, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,03

Natisni članek

Avstrija Sebastian Kurz volitve

Ponedeljek, 25. 11. 2019, 12.47

4 leta, 5 mesecev

Na avstrijskem Štajerskem potrjena zmaga ljudske stranke

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,03
Sebastian Kurz | Foto Reuters

Foto: Reuters

Ljudska stranka (ÖVP) je na nedeljskih, predčasnih deželnozborskih volitvah na avstrijskem Štajerskem po začasnih uradnih rezultatih prejela 36,6 odstotka glasov podpore, kar je za 8,2 odstotne točke več kot na prejšnjih volitvah. Veliki poraženci so socialdemokrati (SPÖ) in svobodnjaki (FPÖ). Pridobili so Zeleni in komunisti (KPÖ). Vstop v deželni zbor je uspel tudi Neosu, ki je sedaj zastopan v šestih deželnih zborih po Avstriji.

Dosedanja najmočnejša stranka na avstrijskem Štajerskem, SPÖ, je glede na začasne rezultate prejela 22,9 odstotka podpore in v primerjavi z volitvami leta 2015 izgubila podporo za 6,4 odstotne točke. To je najslabši rezultat stranke v njeni zgodovini na avstrijskem Štajerskem.

Na rezultate volitev se je že odzval vodja socialdemokratov avstrijske Štajerske Michael Schickhofer in danes sporočil, da odstopa z vseh položajev tako na zvezni kot deželni ravni.

Mesto deželnega glavarja avstrijske Štajerske je bilo že po volitvah leta 2015 v rokah ÖVP. Dosedanji deželni glavar Hermann Schützenhöfer je v odzivu na volitve že v nedeljo dejal, da gre za dan veselja in hvaležnosti. Dodal je, da stranka potrebuje partnerja. "Nismo sami na svetu. Jutri bom začel s skupnim razvojem Štajerske," je še dejal.

FPÖ je na nedeljskih deželnih volitvah tokrat dobila 17,9 odstotka podpore in zabeležila padec za 8,8 odstotne točke. Zeleni so dobili 11,4 odstotno podporo, kar je v primerjavi z letom 2015 za 4,75 odstotne točke več, komunisti šest odstotkov podpore, kar je za 1,8 odstotke točke več kot leta 2015. Vstop v deželni zbor avstrijske Štajerske je uspel tudi Neosu, ki je prejel 5,1 odstotka podpore, kar je za 2,5 odstotne točke več kot pred štirimi leti, ko je ostal pred vrati deželnega zbora.

Volitve bodo vplivale tudi na sestavo bundesrata

Pri začasnih rezultati niso še upoštevani glasovi po pošti, ki pa naj bi le malenkostno vplivali na končne rezultate in morda prinesli manjše spremembe pri številu mandatov. Glede na napovedi naj bi ÖVP imela v 48-članskem deželnem zboru 18 mandatov, SPÖ 11, FPÖ devet, Zeleni pet, KPÖ tri in Neos dva. Ustanovna seja novega deželnega zbora avstrijske Štajerske naj bi bila v tednu pred božičnimi prazniki.

Deželnozborske volitve bodo vplivale tudi na sestavo avstrijskega zveznega sveta, bundesrata. Tako ÖVP kot Zeleni so pridobili po en mandat, SPÖ in FPÖ sta ju izgubila. SPÖ bo tako v bundesratu poslej brez tretjine glasov, kar pomeni, da ne bo mogla več sama dati veta na zakone, ki jih sprejme nationalrat, je na spletni strani objavil avstrijski parlament.

Volilna udeležba je bila po poročanju avstrijske televizije rekordno nizka. Brez upoštevanja glasov po pošti je bila 53,94-odstotna, z glasovanjem po pošti naj bi se povzpela na 63,3 odstotka, kar je še vedno najmanj po letu 1945. Leta 2015 je svoje glasove oddalo 67,9 volivcev avstrijske Štajerske.

Ne spreglejte